Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkloosheid IT neemt eindelijk iets af

Eind januari stonden er 20.049 niet-werkende IT-professionals ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf als werkzoekend. Dat aantal is niet goed te vergelijken met de 21.149 werkloze IT'ers die de instantie eind vorig jaar noteerde, aangezien UWV is overgestapt op een andere manier van registreren. "We zijn met ingang van 2016 overgestapt op een andere beroepenindeling: BRC, wat staat voor Beroepenindeling ROA CBS. Maar als ik dat voor 2015 ook doe met terugwerkende kracht, kom ik uit op 20.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

087 werkloze IT'ers in december 2015. Er is dus sprake van een lichte afname van de werkloosheid in deze beroepsgroep", licht Karin Pilgram van UWV toe.

Flinke toename op jaarbasis

Eind vorig jaar steeg de werkloosheid in de IT nog naar recordhoogte. Daar lijkt nu dus een einde aan te komen. In een jaar tijd steeg de werkloosheid nog wel. Omdat er in januari 2015 op basis van de nieuwe beroepenindeling nog 17.533 werkloze IT-professionals bij UWV stonden ingeschreven, komt dat neer op een toename van ruim 14 procent.

Andere indeling

UWV maakt bij de registratie van werklozen voortaan geen onderscheid meer op opleidingsniveau. Er zijn nu drie hoodcategorieën: specialisten ICT, vakspecialisten ICT en managers ICT. De eerste groep bestaat uit de subcatgorieën software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten. Samen vormen zij de grootste groep werklozen: 10.110 in totaal. De categorie vakspecialisten ICT bestaat uit twee subgroepen: gebruikersondersteuning ICT en een relatief kleine groep radio- en tv-technici. In totaal gaat het hier om 6.234 werkloze IT'ers. De laatste groep werklozen bestaat uit managers ICT, momenteel zo'n 3.705.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in