Loopbaan

Carriere

Werkloosheid ICT bijna op 20.000

15 oktober 2015
Het aantal werkloze IT-professionals in ons land dat op zoek is naar een baan kwam eind september bijna op 20.000 uit. Daarmee komt er een nieuwe psychologische grens in zicht.

Dat blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van UWV WERKbedrijf. Eind september telde ons land 19.814 niet-werkende IT’ers. Dat is 2,4 procent meer dan in de maand augustus. In een jaar tijd nam de werkloosheid onder IT-professionals met bijna 10,5 procent toe.

De stijging van de werkloosheid treedt tegelijkertijd op met een steeds krapper wordende arbeidsmarkt: het aantal moeilijk vervulbare vacatures in de ICT neemt snel toe. Volgens UWV WERKbedrijf is er sprake van een grote mismatch op de ICT-arbeidsmarkt.

Tegen de trend in

Het is de zesde maand op rij dat de werkloosheid in de ICT verder oploopt, terwijl de algehele werkloosheid in die periode juist afnam. Vandaag maakte het CBS overigens bekend dat de werkloosheid in Nederland in september is uitgekomen op hetzelfde niveau als in de twee voorgaande maanden. Daarmee is een einde gekomen aan de daling van het aantal werklozen die in het begin van dit jaar werd ingezet.

Het aantal automatiseerders met een academische opleiding zonder baan kwam eind september uit op 262, het aantal werkloze mbo-ICT’ers bedroeg 7424, terwijl het aantal IT’er sop hbo-niveau zonder baan uitkwam op maar liefst 12.128. Op alle niveaus was er sprake van een stijging van het aantal werklozen ten opzichte van de maand ervoor.

Taai probleem

“Het blijft, na de crisis, een taai probleem om de werkloosheid fors naar beneden te krijgen”, stelde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in een reactie op de laatste werkloosheidscijfers. “Daarom investeren we vanaf 1 januari vijf miljard in de economie. Daardoor hebben we met z'n allen meer geld te besteden. Dit is een directe en forse stimulans voor de economie en leidt tot meer banen.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.