Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkloosheid blijft afnemen

De werkloosheid onder IT-professionals kwam eind vorige maand uit op 18.212. Eind juli waren dit er nog 18.587. Het is de derde maand op rij dat het anatal werkloze IT-professionals in ons land licht daalt. Op jaarbasis daalde de werkloosheid onder IT-professionals nauwelijks, terwijl er vorige maand nog sprake was van een afname van ruim 3 procent op jaarbasis. Eind augustus vorig jaar stokte de teller op 18.265 niet-werkende automatiseerders die stonden ingeschreven als werkzoekend bij UWV.
werkloos, baan, arbeidsmarkt
© Pixabay
Pixabay

Dat zijn er dus slechts enkele tientallen meer dan eind augustus 2016.

Laagste niveau in 4 jaar, maar niet in de IT

De afname van de werkloosheid is in lijn met de landelijke trend: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vanochtend dat de werkloosheid in Nederland in augustus opnieuw is gedaald. De werkloosheid bereikte zelfs het laagste niveau sinds augustus 2012. Het CBS telde vorige maand 521.000 werklozen. Dat is 5,8 procent van de beroepsbevolking, terwijl in juli nog 6 procent van de beroepsbevolking ongewenst geen betaalde baan had.

De werkloosheid daalt vrijwel onafgebroken sinds februari 2014, toen een piek van 7,9 procent werd bereikt. De arbeidsmarkt is echter nog ver verwijderd van het niveau van acht jaar geleden. In augustus 2008 werd met 3,6 procent de laagste werkloosheid van de afgelopen jaren gemeten.

In de afgelopen maanden daalde vooral de werkloosheid onder 45-plussers sterk, waardoor die groep afgelopen halfjaar goed was voor ruim de helft van de totale afname. Die positieve ontwikkeling volgt op een periode van twee jaar waarin de werkloosheid onder 45-plussers vrijwel ongewijzigd bleef.

Afname werkloosheid in IT blijft achter

De totale werkloosheid toont sinds februari 2014 een dalende lijn, maar dat geldt niet voor de werkloosheid onder IT-professionals. Daar is pas sinds enkele maanden sprake van een lichte afname van het aantal werklozen, terwijl de vraag naar bepaalde IT-specialisten al veel langer enorm aan het stijgen is. De kloof op de IT-arbeidsmarkt is volgens UWV zorgwekkend. Vandaar dat de instantie betrokken is bij diverse om- en bijscholingsinitiatieven.

Daling in drie categorieën

De werkloosheid is gedaald in alle categorieën die UWV sinds begin dit jaar hanteert in de ICT: specialisten, vakspecialisten en managers. Het herstel was het grootst voor ICT-specialisten: eind augustus telde ons land 9.211 werkloze specialisten ICT, tegen 9.386 een maand eerder. In de categorie werkloze vakspecialisten ICT daalde het aantal werklozen in een maand tijd van 5.698 naar 5.580. Tot slot nam het aantal werkloze ICT-managers af van 3.503 naar 3421.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in