Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgevers veelal onzorgvuldig met algoritmen bij werving personeel

Vrijwel alle werkgevers in Nederland maken gebruik van algoritmes om nieuwe medewerkers te zoeken en te selecteren. Dit kan leiden tot discriminatie en uitsluiting, maar veel bedrijven zijn zich daarvan niet bewust en ze controleren ook niet of het werven wel eerlijk verloopt, waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens.
AI die CV's bekijkt
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Namens het college vroegen onderzoekers bijna 900 werkgevers hoe ze te werk gaan als ze mensen zoeken. Zo'n 96% verspreidt vacatures via platforms als LinkedIn. Dat betekent dat de sollicitaties die binnenkomen uiteindelijk afhankelijk zijn van de mensen aan wie LinkedIn de vacatures laat zien. Als zulke platforms een vacature niet laten zien aan bepaalde groepen, bijvoorbeeld wegens hun leeftijd of geslacht, is de kans heel klein dat die mensen in beeld komen voor de baan.

Veel ondernemingen kijken ook zelf in vacaturebanken. Ook dat is volgens de onderzoekers riskant. Ze zullen zo vooral mensen vinden die zich goed online kunnen presenteren.

Eerlijke kans op baan

Als er eenmaal mensen in beeld zijn voor een baan, zet 12% van de ondernemingen algoritmes in om kandidaten te selecteren en beoordelen. Vooral grote bedrijven doen dit. Ze laten de aspirant-werknemers bijvoorbeeld testen doen. Slechtzienden en slechthorenden kunnen sommige tests niet goed doen "terwijl zij wel geschikt zouden kunnen zijn voor een functie", aldus het college.

Collegevoorzitter Jacobine Geel zegt in een toelichting: "We raden werkgevers aan om goed in de gaten te houden of er geen groepen buiten de boot vallen en als dat wel zo is, of dat terecht is. Het is belangrijk vacatures via meerdere kanalen te verspreiden. Ook moeten werkgevers sollicitanten vooraf vertellen welke rol algoritmes spelen in hun werving en selectie." Het college wil dat de overheid ervoor zorgt dat iedereen een eerlijke kans op een baan heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in