Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken in Silicon Valley: Hoe vind ik een baan?

Als je niet in die luxepositie zit, dan heb je wellicht wat aan de volgende tips:
Business
Shutterstock
Shutterstock
  • Met een gewoon toeristenvisum kun je drie maanden in de VS blijven. Tijdens je aanwezigheid mag je niet werken, maar je kunt de tijd wel gebruiken om contacten te leggen, sollicitatiegesprekken te voeren en uit te vinden of de regio is wat je je erbij had voorgesteld. “Ik zou iedereen adviseren dit te doen, want solliciteren vanuit Nederland als je niemand kent is een stuk lastiger”, vertelt Peter Laanen van het consulaat in San Francisco. Wellicht vind je in die tijd een bedrijf dat je graag wil hebben en een werkvisum voor je wil regelen (een zogenaamd sponsorship). Overigens is dit geen ‘piece of cake’, want de werkgever moet hard kunnen maken dat hij voor de functie geen Amerikaanse kandidaat kan vinden. Dit kost tijd en je zult dus moeten wachten tot dit rond is, voordat je het land weer in kunt reizen.
  • Als je toch besluit vanuit Nederland te solliciteren, geef dan in je cv duidelijk aan op welke functie je solliciteert. In Nederland begin je je cv met je opleiding(en), maar in de VS is het gebruikelijk eerst een samenvatting van je ‘qualifications and accomplishments’ te geven. “In Silicon Valley gaat het niet zozeer om je diploma’s; Steve Jobs en Mark Zuckerberg zijn ook drop-outs. De TU Delft zal ze ook niets zeggen. Het draait hier allemaal om wat je kunt en welke ervaring je hebt, dus begin je cv daarmee”, aldus IT’er/ondernemer Willem Bult.
  • > Werken in Silicon Valley> Hoe vind ik een baan?> Hoe zit het met verzekeringen?> Hoe vind ik woonruimte?> Do's en Don'ts bij het zakendoen> Salarissen> Het visum> Dingen die tegen kunnen vallenSpeur op vacaturesites als Dice, Indeed, Monster, Simplyhired en Craigslist (Amerikaanse Marktplaats) naar interessante IT-vacatures in de regio.
  • Recruiters zoeken vaak via LinkedIn naar geschikte kandidaten, dus zorg dat je profiel volledig en up-to-date is.
  • Er zijn diverse loopbaancentra in de regio die je advies kunnen geven en waar je workshops kunt volgen. Zie het lijstje met nuttige links.
  • Bel na twee dagen of je sollicitatie is aangekomen. Ook is het vrij gebruikelijk om 24 uur na het sollicitatiegesprek een bedankbriefje te sturen.
  • Als je op gesprek mag komen, hou dan rekening met een aantal Amerikaanse businesswaarden: time is money, dus kom snel ter zake en stel je zeker niet bescheiden op – wees assertief, maar vermijdt conflicten. Oriënteer van te voren hoe de bedrijfscultuur is. Laanen: “Bij de meeste IT-bedrijven lopen medewerkers er casual bij, in spijkerbroek en een T-shirtje, ook de CEO. Dus kom niet strak in pak, als dat zo is. Maar er zijn uitzonderingen, dus laat je goed informeren.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in