Innovatie & Strategie

Wetenschap
3d printen

Wereldprimeur met 3D-geprinte fietsbrug

Nederland koploper op gebied van 3d-printen

© Shutterstock
17 oktober 2017

Nederland koploper op gebied van 3d-printen

Het Brabantse Gemert heeft dinsdag een primeur. De eerste 3D-geprinte betonnen fietsburg ter wereld wordt in gebruik genomen. De bijzondere brug is ontwikkeld door BAM Infra in samenwerking met de TU Eindhoven.

Het printen van de 8 meter lange fietsbrug begon in juni en in september kon de constructie op haar plaats worden gehesen. Het ter plekke produceren van een infrastructureel bouwwerk heeft volgens BAM milieuvoordelen. ,,We hebben geen hulpmaterialen, zoals bekisting, nodig. Dit levert aanzienlijk minder afval op en we hoeven minder schaarse grondstoffen te gebruiken", zei Marinus Schimmel, directeur BAM Infra Nederland bij de start van het printproces.

De brug is onderdeel van Gemert Noord-Om, een project dat de bouwmaatschappij uitvoert in opdracht van de provincie Noord-Brabant. De Noordelijke Randweg Gemert Noord-Om is de schakel tussen de Boekelseweg (N605) en de N272 die ten zuidoosten van het dorp Gemert loopt.

Nederland is koploper

Nederland loopt voorop op het gebied van 3d-printing, blijkt uit een recent rapport van ING Bank. 3D-printing komt de komende jaren in een stroomversnelling, stelt de bank. De afgelopen vijf jaar stegen de investeringen drie keer sneller dan investeringen in traditionele kapitaalgoederen. In 2016 wordt de helft van alle producten door 3d-printers gemaakt, als het huidige groeitempo van 3d-printing aanhoudt. Dit heeft tot gevolg dat het volume van de wereldhandel in 2060 een kwart lager uitvalt, omdat productie door 3d-printing vaker binnenlands plaatsvindt. De wereldhandel zou voor Nederland zo 25 tot 40% lager uitvallen, waarschuwt ING.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Anoniem 17 oktober 2017 13:47

Ik denk dat 2060 wordt bedoeld.

Anoniem 17 oktober 2017 12:47

"In 2016 wordt de helft van alle producten door 3d-printers gemaakt" en nu is 't al 2017, typo of oud nieuws?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.