Loopbaan

Carriere

Weer splitsing in informatici-register

15 juli 2013

VRI heeft als belangrijkste speerpunt om de certificeringsprocessen conform de internationale standaard ISO 17024:2012 in te richten. “Dat proces duurt zeker vijf jaar, dus we moeten er zo snel mogelijk mee beginnen. Omdat we hierover van mening verschilden met SNIR, hebben we besloten het register weer onder VRI te laten vallen”, licht woordvoerder Guido Steusel toe.

Het registreren van informatici gaat al jaren gepaard met misverstanden en ruzies in ons land. Zo waren er op een gegeven moment twee registers voor informatici actief – dat van Kivi Niria en dat van Stichting Nederlands Informatica Register (SNIR) – en namen beroepsverenigingen afstand van registers omdat er verschil van inzicht was over de minimumeisen. Het Ngi, de Nederlandse beroepsvereniging voor ICT-professionals en -managers, besloot enkele jaren terug niet mee te doen met het register voor informatici van SNIR, terwijl de andere beroepsvereniging – de VRI (die overigens inmiddels is samengegaan met het Ngi) – zich achter het initiatief van SNIR schaarde. Zij sloten een contract: SNIR werd verantwoordelijk voor de publicatie van de ingeschreven leden en zou daarnaast verbindingen leggen met andere partijen, zowel internationaal als nationaal, en werken aan verdere professionalisering van informatici.

“Helaas heeft de VRI moeten besluiten om dit weer in eigen beheer te nemen, omdat de SNIR niet wilde meebewegen en de communicatie uiterst stroef verliep. De bijdrage die SNIR kreeg voor het registreren van enkele honderden informatici staat niet in verhouding tot enkel die taak”, aldus Steusel.

SNIR-voorzitter Frans van Elk is niet blij met deze ontwikkeling. “Contracten kunnen altijd worden opgezegd, maar het doet pijn als een van de founding fathers de stekker eruit trekt. Ik kijk er anders tegenaan, maar heb geen zin om met modder te gooien.” Van Elk benadrukt dat SNIR gewoon verder gaat met het vormen van een nationaal register en dat het aansluiting zoekt bij het Europese beleid. “We onderzoeken op dit moment of hier voldoende draagvlak voor is bij Nederlandse partijen op het gebied van certificering, opleiding en examinering. Daarnaast heeft de EU wellicht nog fondsen waarvoor we in aanmerking komen.”

Van Elk denkt niet dat het verwarrend is dat er aan twee verschillende registers wordt gewerkt. “Ideaal is het niet. Maar de verschillen zijn groot. VRI werkt aan een verenigingsregister, wij trekken het breder. Het zou zomaar kunnen dat VRI zich in een later stadium weer bij ons aansluit, als ze ons register zien zitten.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!