Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer meer nieuwe WW-uitkeringen aan IT'ers toegekend

De coronacrisis blijft impact houden op de arbeidsmarkt, ook op die voor IT'ers. In de eerste zeven maanden van dit jaar kwamen er 5.399 nieuwe WW-uitkeringen voor deze functiegroep bij. Tussen juni en juli groeide dat aantal met 863 uitkeringen. En het aantal uitkeringen dat wordt beëindigd door werkhervatting, is lager dan in de eerste zeven maanden van 2019.
Thuiswerken, werken
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

In juli dit jaar liepen er maar liefst 6.378 WW-uitkeringen voor IT'ers, 2,1 procent meer dan in juni. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder is er zelfs sprake van een stijging van 14,9 procent. Volgens de cijfers is de instroom in de WW dan ook gestegen onder IT'ers. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg die instroom in de eerste zeven maanden van 2020 zelfs met 36,7 procent.

De meeste lopende uitkeringen zijn voor mensen jonger dan 50 jaar. 3.230 uitkeringen zijn uitgegeven aan IT'ers tussen de 27 en 50 jaar, terwijl 2.546 uitkeringen voor 50-plussers zijn. En ook bij de instroom zien we dat het vooral om mensen jonger dan 50 jaar gaat. 4.065 van de nieuw uitgegeven WW-uitkeringen tussen januari en juli waren voor IT'ers jonger dan 50 jaar. 

Tegelijkertijd is ook de uitstroom uit de WW gestegen. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden 4.650 uitkeringen beëindigd, 4,9 procent meer dan vorig jaar. Maar een groot deel van de uitkeringen werd beëindigd omdat de maximale duur was bereikt. Dat gold voor 1.906 uitkeringen. 1.304 uitkeringen kwamen tot een einde vanwege werkhervatting, Dat is 14,4 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. 

Nederlandse arbeidsmarkt blijft stabiel

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft over de gehele linie echter wel stabiel. Hoewel het aantal WW-uitkeringen tussen maart en mei flink steeg, blijft het nu voor de tweede maand op rij op ongeveer hetzelfde niveau. In juli liepen er in totaal 300.800 WW-uitkeringen.

Toch blijft het aantal nieuwe uitkeringen hoog: vorige maand werden per week gemiddeld 8.700 nieuwe WW-uitkeringen toegekend. Maar ook de uitstroom neemt toe, onder meer omdat de maximale duur van diverse uitkeringen bereikt is. Dit blijkt zeker onder jongeren relatief vaak het geval. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in