Innovatie & Strategie

IT beheer
webwinkel

Webwinkels helpen bedrijfsgroei 2018

Webwinkels behoren tot de top 5 van branches met de meeste bedrijfoprichtingen in 2018.

© Pixabay CC0 Public Domain,  Tumisu
11 februari 2019

Webwinkels behoren tot de top 5 van branches met de meeste bedrijfoprichtingen in 2018.

In Nederland is afgelopen jaar een recordaantal bedrijven opgericht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het overgrote deel waren dat eenmanszaken, aldus het statistiekbureau. De branche van webwinkels is de hekkensluiter van de vijf branches (waarbij de zorg niet is meegenomen) met het hoogste saldo oprichtingen en opheffingen van bedrijven in 2018.

Er gingen in 2018 ruim 191.000 bedrijven van start in Nederland, terwijl er bijna 107.000 werden opgeheven. Het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85.000 het hoogste aantal na 2007. In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen tot ruim 1,75 miljoen eind vorig jaar. Daarvan bestaat 80 procent uit eenmansbedrijven.

Eenmanszaken komen, en gaan

Van alle bedrijfsoprichtingen in 2018 betrof het in 94 procent van de gevallen eenmansbedrijven. Dat was in 2007 nog 82 procent. Maar ook bij de opheffingen ging het voor de overgrote meerderheid om eenmanszaken, meldt het CBS.

Webwinkels bekleden de vijfde posities in de top van branches met meeste oprichtingen en opheffingen afgelopen jaar. Deze bedrijfscategorie heeft in 2018 een totaalaantal bedrijfsoprichtingen van 9.775 gezien, terwijl er 6365 webwinkels weer zijn opgeheven. Het saldo komt daarmee uit op 3410 stuks. De grootste branche qua oprichtingen en opheffingen afgelopen jaar zitten in de onderwijsbranche, gevolgd door respectievelijk managementadvies, de algemene bouw, en kunst.

Managementadvies en klusjes

Er kwamen in Nederland vorig jaar bijna 7000 bedrijven bij die onderwijs aanbieden, op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding. Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst. Bedrijven in de algemene bouw zoals klusjesbedrijven kenden ook een flinke groei, evenals kunstbedrijven en webwinkels.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
AG Connect wordt momenteel geüpdatet! Gedurende het updaten kunnen er geen wijzigingen worden gedaan in de database.
Reactie toevoegen
AG Connect wordt momenteel geüpdatet! Gedurende het updaten kunnen er geen wijzigingen worden gedaan in de database.