Overslaan en naar de inhoud gaan

Webwinkels helpen bedrijfsgroei 2018

In Nederland is afgelopen jaar een recordaantal bedrijven opgericht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het overgrote deel waren dat eenmanszaken, aldus het statistiekbureau. De branche van webwinkels is de hekkensluiter van de vijf branches (waarbij de zorg niet is meegenomen) met het hoogste saldo oprichtingen en opheffingen van bedrijven in 2018.
online winkelen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Er gingen in 2018 ruim 191.000 bedrijven van start in Nederland, terwijl er bijna 107.000 werden opgeheven. Het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85.000 het hoogste aantal na 2007. In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen tot ruim 1,75 miljoen eind vorig jaar. Daarvan bestaat 80 procent uit eenmansbedrijven.

Eenmanszaken komen, en gaan

Van alle bedrijfsoprichtingen in 2018 betrof het in 94 procent van de gevallen eenmansbedrijven. Dat was in 2007 nog 82 procent. Maar ook bij de opheffingen ging het voor de overgrote meerderheid om eenmanszaken, meldt het CBS.

Webwinkels bekleden de vijfde posities in de top van branches met meeste oprichtingen en opheffingen afgelopen jaar. Deze bedrijfscategorie heeft in 2018 een totaalaantal bedrijfsoprichtingen van 9.775 gezien, terwijl er 6365 webwinkels weer zijn opgeheven. Het saldo komt daarmee uit op 3410 stuks. De grootste branche qua oprichtingen en opheffingen afgelopen jaar zitten in de onderwijsbranche, gevolgd door respectievelijk managementadvies, de algemene bouw, en kunst.

Managementadvies en klusjes

Er kwamen in Nederland vorig jaar bijna 7000 bedrijven bij die onderwijs aanbieden, op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding. Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst. Bedrijven in de algemene bouw zoals klusjesbedrijven kenden ook een flinke groei, evenals kunstbedrijven en webwinkels.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in