Overslaan en naar de inhoud gaan

Websites politieke partijen scoren matig op toegankelijkheid

Alle grote partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, voldoen op meerdere punten niet aan de wet- en regelgeving voor digitale toegankelijkheid. Dit blijkt uit een scan door Siteimprove, een Deens softwarebedrijf dat onder meer de gezondheid en toegankelijkheid van websites in kaart brengt.
© Pixabay
Pixabay

Auke Grondsma, managing director van Siteimprove in Nederland, noemt de uitkomst opvallend en pijnlijk’. “Een stemlokaal dat niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, zouden we niet toestaan. Waarom tolereren we dan nog wel dat mensen met een beperking worden buitengesloten van essentiële democratische informatie?”

De meeste politieke partijen hebben toegankelijkheid en inclusiviteit wel op de politieke agenda staan. In het kader van ‘practice what you preach’ voerde Siteimprove een websitescan uit onder de vijf grootste partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in de drie steden. Er werd onder meer gekeken of mensen met een visuele of andere beperking op een eenvoudige manier aan informatie over het partijprogramma konden komen.

Democratische plicht

De resultaten stemmen Grondsma tot droefheid. “Zonder uitzondering voldoen alle grote partijen die meedoen aan de lokale gemeenteraadsverkiezingen, op bijna alle punten niet aan de wet- en regelgeving op het gebied van toegankelijkheid waar overheidsinstellingen aan moeten voldoen. Daarmee wordt wat ons betreft een belangrijke democratische plicht verzaakt, namelijk het zorgen dat iedereen toegang heeft tot de informatie die nodig is om een weloverwogen keuze te maken bij de verkiezingen.”

Op 22 december 2016 werd een nieuwe EU-richtlijn afgegeven, die beschrijft waaraan de websites van overheidsinstellingen dienen te voldoen op het gebied van toegankelijkheid. In de richtlijnen staat bijvoorbeeld dat er voor content zonder tekst, zoals video, een tekstalternatief moet worden geboden, of dat alle functionaliteit niet alleen met een muis, maar ook met een toetsenbord is aan te roepen. Mensen met een beperking zijn vaak aangewezen op hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een screen reader, om de teksten op websites te kunnen lezen. Wanneer de ontwerpers geen rekening houden met dit soort technologieën, dan wordt een site zo goed als onleesbaar voor deze hulpmiddelen.

Te grote groep om te negeren

Volgens Grondsma is de doelgroep die hier gebruik van maakt groter dan veel mensen denken. “Momenteel heeft 15% van de wereldbevolking, oftewel een miljard mensen, te maken met een beperking.” Volgens de verwachtingen zal het aantal mensen met een beperking of leeftijdgerelateerde problemen bij internettoegang alleen maar stijgen. Grondsma: “Het gaat om een groep mensen die simpelweg te groot is om te negeren.”

In Amsterdam is de website van de PvdA het slechtst toegankelijk. Zo wordt dezelfde tekstlink gebruikt voor verschillende bestemmingen, wat problematisch is voor gebruikers van screenreaders. De slechte score van de PvdA Amsterdam is opmerkelijk, aangezien de partij zegt ‘voor een inclusieve stad voor mensen met een beperking’ te zijn. In het verkiezingsprogramma zegt de PvdA bovendien dat de gemeentelijke website en de dienstverlening aan de loketten beter toegankelijk moet worden voor blinden, slechtzienden en doven.

In Den Haag scoort D66 niet goed. Het gebruik van ‘lees meer’-links kan beter: op één pagina staan er meerdere achter elkaar, waardoor het voor gebruikers niet duidelijk is wat je te lezen krijgt wanneer je hierop klikt.

In Rotterdam scoort de website van Leefbaar Rotterdam het slechtst qua digitale toegankelijkheid. Zo is de overgrote meerderheid van de afbeeldingen niet voorzien van alternatieve tags. Dit is problematisch voor gebruikers van screenreaders: zij hebben geen enkel idee welke informatie er op die afbeeldingen te zien is wat van belang is voor het navigeren van de website.

Veel verbeterpunten

Er valt volgens Grondsma nog flink wat werk te verzetten voor de politieke partijen. Vaak is dat zo eenvoudig als het inhuren van een webdesigner die rekening houdt met de toegankelijkheid van de site. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag is het vanzelfsprekend te laat om hier nog iets aan te veranderen. “Ik hoop echter dat politieke partijen zich nu achter de oren zullen krabben en digitale toegankelijkheid wat hoger op de agenda zetten. Misschien dat we dan bij de volgende verkiezingen iedereen dezelfde toegankelijkheid kunnen bieden. Dat zou niet alleen een stap voorwaarts zijn voor mensen met een beperking, maar voor ons hele democratische proces.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in