Management

Zakelijke software

“We willen meer ­activiteit op C-level”

13 december 2013

De VNSG is de oudste SAP-gebruikersvereniging. Met ruim 850 aangesloten organisaties heeft de VNSG procentueel het grootste aantal leden ter wereld. De vereniging bestaat sinds 1988 richt zich op alle SAP-gebruikers in Nederland en Vlaanderen.

Hoe voelt het, voorzitter te worden van zo’n grote club gebruikers?
“Dat voelt goed, ik heb er veel zin in. De VNSG is een grote en erg actieve vereniging met druk bezochte kennis- en netwerkevenementen met goede content. Het is een mooie uitdaging om met de actieve (bestuurs)leden en met het professionele bureau van de vereniging te zorgen dat de komende jaren ook de juiste thema’s op een inspirerende manier aan de orde komen. Gezien de ontwikkelingen bij SAP zelf en bij de gebruikers en partners van SAP, zullen die thema’s er zeker zijn.”

Het aantal aangesloten organisaties loopt tegen de 900; is het doenlijk om alle leden persoonlijk te kennen?
“Voor mij persoonlijk? Nee, dat is niet te doen met bijna 900 organisaties en 10.000 leden. Maar dat hoeft ook niet. Het is veel belangrijker dat onze leden elkaar weten te vinden. We hebben veel actieve leden en een goede structuur waardoor relevante thema’s voor kennisdeling en beïnvloeding naar voren komen. Voor mij is het veel belangrijker om die thema’s te kennen en daar over te praten.

Ik vind wel dat we meer activiteit op C-level (executive level) kunnen ontplooien. Daar worden nu de beslissingen genomen die relevant zijn voor verdere adoptie en innovatie van het SAP-platform. De VNSG ziet daar een rol voor zichzelf weggelegd. Gebruikers weten bijvoorbeeld niet altijd welke kwaliteits- en innovatieprogramma’s SAP heeft of zijn er niet tevreden over.”

Is er sprake van dé SAP-gebruiker? Mensen die met HANA in de weer zijn zullen heel andere wensen hebben dan bedrijven waar al jaren met R/3 wordt gewerkt.
“Er zijn inderdaad vele soorten SAP-gebruikers, en niet alleen met verschillende behoeftes of mogelijkheden wat betreft nieuwe technologie. Maar ook verschillen ze in grootte, belang van SAP voor de onderneming, branche, noem maar op. Dat maakt het juist interessant.

Op hoofdlijnen komen de wensen van gebruikers wel weer overeen; een goed product of dienst, tegen een redelijke prijs. Maar daar gaat voor iedere organisatie een heel ander verhaal achter schuil.”

Hoe aardig is SAP voor die gebruikers van R/3? Worden er nog steeds updates verstrekt?
“Versies die nog steeds in mainstream maintenance zijn, worden zeker nog door SAP ondersteund. Er is zelfs een mogelijkheid om voor een bepaalde periode maintenance bij te kopen.

SAP heeft in ieder geval aangekondigd dat de laatste versie, ERP 6.0, tot 2020 wordt ondersteund. Maar op een gegeven moment houdt het natuurlijk wel op en moeten SAP-gebruikers nadenken over een upgrade. ”

In hoeverre kan de VNSG ervoor zorgen dat SAP zijn plannen wijzigt, met betrekking tot het eventueel stoppen van een bepaald update-traject?
“Voorbeeld van succesvol druk uitoefenen om plannen te wijzigen is de aankondiging van Enterprise Support in 2009. Daarnaast is het belangrijk om juist met SAP in gesprek te zijn voordat de plannen van SAP definitief zijn.”

Is er vaak officieel contact tussen de VNSG en SAP?
“De VNSG praat op nationaal en internationaal niveau met SAP. Nationaal is er twee keer per jaar officieel overleg met de top van SAP Nederland en dit is een goede frequentie. Daarnaast zijn er op alle niveaus en het hele jaar door contacten met SAP Nederland. Internationaal zit de VNSG via het netwerk SUGEN (SAP User Group Executive Network) met de internationale top van SAP aan tafel. Ook dit is twee keer per jaar en is in combinatie met maandelijkse conference calls een goede frequentie.”

Nederland heeft al procentueel het grootste aantal leden van alle gebruikersclubs van SAP, maar is er ruimte voor nog meer?
“Er is een lichte groei van het ledenaantal. De dynamiek achter die lichte groei is enorm. Door de economische omstandigheden zijn er relatief veel opzeggingen en moeten we dus onze uiterste best doen om weer nieuwe leden te werven. Dat gaat tot nu toe goed, hoewel de Nederlandse markt een relatief volwassen markt is.

Wij willen als VNSG de vertegenwoordiger van alle SAP-gebruikers zijn en om die ambitie waar te maken zullen wij onze toegevoegde waarde nog beter voor het voetlicht moeten brengen. Lidmaatschap van een vereniging is tegenwoordig niet meer iets dat vanzelf komt.”

Wat is het grootste voordeel van de programmatuur van SAP?
“Compleetheid en geïntegreerdheid van de oplossingen.”

En wat is het grootste nadeel van de programmatuur van SAP?
“Complexiteit, maar dat is inherent aan bedrijfsbrede software. Bij bijvoorbeeld Oracle-software is dat niet anders. De VNSG is juist opgericht om ervoor te zorgen dat gebruikers leren van andere gebruikers en om zo de complexiteit het hoofd te kunnen bieden. Verder werd als nadeel ook veelal de gebruikersvriendelijkheid van SAP-software gezien. Daarin heeft SAP de afgelopen periode een flinke slag gemaakt, maar het zal de komende tijd een erg belangrijk onderwerp blijven.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!