Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Waarom Transavia geen moeite heeft om IT'ers te vinden

'We hebben weinig moeite goede IT'ers te vinden'

CIO Rik Farenhorst van Transavia maakt de IT-systemen klaar om te koppelen met de buitenwereld.

© Transavia
4 september 2018

Wat is het IT-budget?

“Ik kan vooral iets zeggen over hoe het is opgebouwd. Het bestaat namelijk uit twee componenten: IT Run en Change & Innovate. Een deel is dus bestemd voor het runnen van de IT, de operationele kosten die nodig zijn voor de hardware, softwarelicenties, en dat soort zaken. Het grootste deel van het budget is bedoeld voor wat wij ‘change and innovate budget’ noemen. Dat is bedoeld om ons investeringsportfolio mee te financieren. Dat geld gaat steeds vaker en steeds meer naar digitale vernieuwingen waar ook onze externe klant mee te maken heeft.
De investeringen in innovatie zorgen er ook steeds vaker voor dat we de kosten van het run-deel kunnen verlagen. Bijvoorbeeld door naar oplossingen te gaan die niet bij ons in eigen beheer zijn maar in de cloud staan. Nu investeren we bijvoorbeeld in een moderne hr-suite waardoor werknemers zelf eenvoudig verlof kunnen aanvragen, declaraties doen, etc. Dat zijn geen baanbrekende innovaties, maar de manier waarop we dat nu doen gaat onze werknemers veel werkplezier opleveren.”

Wat is het belangrijkste IT-systeem?

“We hebben een aantal kernsystemen die belangrijk zijn voor een vliegtuigmaatschappij. Denk aan een reserveringssysteem, operationele systemen die door ons Operational Control Center gebruikt worden voor bijvoorbeeld het maken en uitvoeren van vluchtplannen, maar ook systemen die de technische dienst gebruikt om het onderhoud aan de vloot uit te voeren, of roostersystemen voor cabinemedewerkers. We gebruiken voor onze interne processen tegenwoordig steeds vaker SaaS-systemen.
Een aantal van die kernsystemen zijn al langere tijd geleden ontwikkeld. Dat zijn coresystemen in ons landschap. Afhankelijk van hoe goed je die systemen onderhoudt, levert dit in de toekomst meer onderhoud op of neemt de performance af. We zijn juist goed in het voorkomen daarvan. Daarom ontwikkelen we continu op deze systemen door, samen met de leveranciers. We zorgen er altijd voor dat de systemen up-to-date zijn. En we proberen de integratie tussen al die systemen te optimaliseren, om de gegevens uit deze systemen te kunnen ontsluiten voor andere systemen. We werken bijvoorbeeld aan API’s, samen met leveranciers, om die koppeling te kunnen leggen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!