Innovatie & Strategie

Juridische zaken
3D printed geweer

Wapen downloaden mag van rechter

Juridische strijd eindigt in voordeel wapenmaker.

3D geprint geweer © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Mitch Barrie
11 juli 2018

Juridische strijd eindigt in voordeel wapenmaker.

Het is toegestaan 3D-modellen van wapens op internet te zetten zodat anderen die kunnen printen, het wapen samenstellen en gebruiken. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank bepaald.

De Amerikaanse overheid heeft geprobeerd een stokje te steken voor het DEFCAD-initiatief van Cody Wilson, maar ving uiteindelijk bot bij de rechter na een jarenlange juridische strijd. Volgens de rechter zijn de beperkingen die de overheid voor ogen had om het verspreiden van informatie over wapens tegen te gaan, in strijd met de vrijheid van meningsuiting (First Amendment).

Verzameling 3D-modellen groeit

Het gevolg is dat Wilson verder mag gaan met DEFCAD, een verzameling 3D-wapenontwerpen. Wilson is een fanatiek voorvechter van vrije meningsuiting en 3D-wapenmaker. Hij wil zijn online-verzameling blauwdrukken nu verder uitbreiden. 

Volgens TechCrunch kent de Amerikaanse wet wel een aantal beperkingen ten aanzien van sommige wapenonderdelen, maar daar is makkelijk omheen te komen door ze in incomplete staat te verkopen. Wilson zegt dat de rechterlijke uitspraak 'het formele begin van het tijdperk van downloadable guns' betekent. "Geweren zijn zo downloadable als muziek. Er komen streaming services voor semi-automatische wapens."

In Nederland is de verkoop en het bezit van wapens aan strikte regels gebonden. Wanneer de wapenonderdelen als bouwpakket zijn te printen kan het illegaal wapenbezit echter makkelijk toenemen. "Een doos van Pandora voor do-it-yourself guns opent zich door deze uitspraak", concludeert Andy Greenberg in Wired.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
okkie 11 juli 2018 21:40

Verbieden heeft online zelden zin. Waarschijnlijk zou slechts een verschuiving richting dark web veroorzaken.....

Jan de Grood 11 juli 2018 15:42

Typisch DOM Amerikaans, ze hebben daar al veel teveel wapens en nu is de controle helemaal weg. Voor dit soort sites is het goed om ze te hacken en die wapen-bestanden te vervangen door breipatronen.....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.