Beheer

Security
vingerafdruk

Wachtwoord weg uit Windows

Het aloude wachtwoord wordt uitgebannen door Microsoft in een volgende release van Windows 10 S.

© CCO / Pixabay ar130405
13 februari 2018

Het aloude wachtwoord wordt uitgebannen door Microsoft in een volgende release van Windows 10 S.

De toekomst van de uitgeklede S-variant van Windows 10 lijkt niet langer te liggen in de vorm van een aparte Windows-installatie. Toch laat Microsoft het als veiliger aangeprezen Windows 10 S niet los. Het werkt er zelfs verder aan, door bijvoorbeeld wachtwoorden in de ban te doen.

Het aloude wachtwoord als middel voor aanmelden op systemen en diensten staat al geruime tijd onder druk. Microsoft bereidt nu een afbouw voor van het wachtwoord. Een toekomstige release van Windows 10 S, dat alleen apps uit de Microsoft Store kan draaien, zal standaard niet een wachtwoord gebruiken, meldt onder meer TechTimes.

Vingerafdruk of gezicht

De reguliere procedure voor ingebruikname van Windows 10 S geeft gebruikers dan niet de optie om een wachtwoord in te stellen. In plaats daarvan zet Microsoft meer in op biometrie als middel om de identiteit van gebruikers te verifiëren. Dit omvat dan inloggen met een vingerafdruk of door geavanceerde scanning van het gezicht.

Laatstgenoemde is in Windows 10 ingebouwd met de naam Windows Hello. Een gebruiker kan dan simpelweg voor zijn of haar computer gaan zitten om vlot en hands-free ingelogd te worden. Dit belooft een betere beveiliging dan het traditionele wachtwoord dat kraakbaar, kopieerbaar en lekbaar kan zijn. Het einde van het wachtwoord kan niet snel genoeg komen, schrijft de LA Times.

Valse vingers en bloedstroming

Onveilige wachtwoorden zijn namelijk de oorzaak van zo’n 80 procent van alle securityschendingen, schat telecom- en securitybedrijf Verizon in. Dit schrikbarend hoge percentage slaat op zwakke maar ook op gestolen wachtwoorden. Vingerafdrukken zijn ook te stelen, zoals enkele jaren terug al op grote schaal is gebeurd bij het Amerikaanse overheidsdepartement voor personeelszaken OPM (Office of Personnel Management).

Het invoeren van gestolen vingerafdrukken vereist nog wel enige inspanning voor het maken van namaakvingers, die door geavanceerdere scanners weer door de mand vallen. Zo kunnen moderne vingerafdrukscanners meten op bloedstroming of warmte om te bepalen of het een echte vinger is en niet een vervalste afdruk. Gezichtsscanners kunnen ook bewegingen, gelaatsuitdrukkingen en andere factoren meenemen in de identificatie.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
3
Reacties
Odyssee2001_hal 17 februari 2018 00:30

Veiligheid van het maandelijks een nieuw wachtwoord te verzinnen of iets (/een apparaat) zo persoonlijk mogelijk maken..., zo privé dat alleen de eigenaar er mee kan werken.. Laptops delen../ samen werken op één laptop.. Meerdere ID's op één laptop.. En toegang tot elkaars bestanden... Een hoop geregel voor verdere schijn van privacy...

Kees 14 februari 2018 14:53

Een ongezonde ontwikkeling. Vingerafdrukken maken deel uit van onze privacy. Daarbij kunnen die veranderen, of je arm kan in het gips komen. Microsoft zou zoiets niet mogen afdwingen.

Willem 14 februari 2018 12:16

Dus nadat we met Cortana (maar ook Alexa e.d.) continue een microfoon open zetten, is het nu tijd om de camera continue aan te hebben? Als WIN 10 S handsfree wil inschakelen, lijkt volcontinue de camera aan hebben een must. Geen goede ontwikkeling, nog meer privacy inleveren.....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.