Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom je dus toch maar beter een adblocker kunt gebruiken

Afgelopen weekend was het opnieuw raak, constateert Malwarebytes. Dat zag een enorme toename in 'malvertising', zoals pogingen om malware via de advertenties binnen te smokkelen bij internetters wordt aangeduid.
AdBlock Plus logo

Het waren niet de kleine jongens, die misbruikt werden. Tot de websites die voor de explosie in malvertising zorgden, behoren de nieuwssites MSN, BBC, New York Times, AOL en Newsweek. En de advertentienetwerken die de malicieuze advertenties erdoor lieten glippen, waren ook niet de eerste de beste: Google, AOL, AppNexus en Rubicon.

Wie via advertenties op de gereputeerde websites besmet is geraakt, krijgt ransomware binnen. Of de malwareverspreiders daar succesvol mee zijn geweest, is onduidelijk. Het lijkt er niet op dat ze een 'drive-by'-exploit hebben weten in te zetten, waarbij bezoek aan de site voldoende is voor besmetting. En pc's die voldoende beschermd zijn met antimalware-software, zullen niet slachtoffer zijn geworden van deze exploit. Maar gezien het bereik van de besmette sites zullen de verspreiders van de malicieuze software zeker wel iets verdiend hebben.

Probleem suddert al jaren

Belangrijker is de constatering dat advertenties nog steeds een bron van malware-besmettingen kunnen zijn. Dat probleem speelt al jaren. Maar de advertentienetwerken en de uitbaters van websites die hen inschakelen zijn kennelijk nog steeds niet in staat om te garanderen dat advertenties ook echt 'schoon' zijn. En daarmee maken ze de adblocker wel een heel aantrekkelijke aanvulling op het beveiligingsarsenaal van de internetter.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in