Overslaan en naar de inhoud gaan

VS verscherpen controles visa kennismigranten

Bedrijven die veel buitenlandse werknemers aannemen met een zogenoemd H-1B-visum worden onder de loep genomen. Het aantal inspecties zal dit jaar 5 keer zo hoog zijn als in het vorige fiscale jaar.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Vorig jaar kwam aan het licht dat er in de Verenigde Staten in 1 op de 5 gevallen wordt gefraudeerd met visa voor kennismigranten. Senator Charles Grassley uit Iowa, een van de bekendste critici als het gaat om het toelaten van kenniswerkers uit het buitenland, heeft van de directeur van de USCIS, dat toeziet op de visumprocedure voor kenniswerkers, een brief ontvangen waarin staat dat de controles sinds juli dit jaar zijn verscherpt.

De inspecties moeten duidelijk maken:

  • of de bedrijven die worden genoemd in de aanvraagformulieren daadwerkelijk bestaan;
  • of er behoefte is aan kennis en expertise vanuit het buitenland;
  • of de kennismigrant met een H-1B-visum werkzaamheden doet waarvoor hij of zij is aangenomen;
  • en of het salaris overeenkomt met wat is opgegeven in de aanvraagformulieren.

De vraag naar visa voor kennismigranten is de laatste maanden weer gestegen, na een periode van minder vraag als gevolg van de economische crisis. Met name IT-bedrijven dringen bij president Obama aan op minder restricties bij het inhuren van kenniswerkers uit het buitenland. De afgelopen twee maanden kwamen er ineens ruim 16.000 aanvragen bij, met name van IT-bedrijven die op zoek zijn naar personeel dat zij naar eigen zeggen niet kunnen vinden binnen de landsgrenzen.

Begin december waren er 61.100 aanvragen voor H-1B-visa binnengekomen. Dat betekent dat er tot oktober 2010 nog minder dan 4000 visa voor kennismigranten kunnen worden aangevraagd. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de afgelopen jaren al binnen enkele dagen nadat de visa konden worden aangevraagd - elk jaar vanaf 1 april - geen visum meer te krijgen was.

Met name Amerikaanse IT-bedrijven als Microsoft, Oracle, Intel en Hewlett-Packard zeggen grote behoefte te hebben aan buitenlandse IT'ers, hoewel er soms tegelijkertijd nog fors wordt gereorganiseerd. Indiase IT-bedrijven met vestigingen in de VS dienen nog steeds aanzienlijk minder aanvragen voor H-1B-visa in dan voor de economische crisis.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in