Management

Netwerken
VS draagt internet-zeggenschap over aan Icann

VS draagt zeggenschap internet over

Per 1 oktober krijgt de ICANN de volledige zeggenschap over tenaamstelling op het internet.

Het internet van alles © CC0 Public Domain,  kropekk_pl
18 augustus 2016

Per 1 oktober krijgt de ICANN de volledige zeggenschap over tenaamstelling op het internet.

De Amerikaanse federale overheid is - na 20 jaar touwtrekken - eindelijk zo ver dat ze een datum heeft vastgesteld voor de beëindiging van haar eenzijdige zeggenschap over het domeinnaamstelsel van Internet.

Met ingang van 1 oktober heeft de non-profitorganisatie ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) de volledige zeggenschap en beheerverantwoordelijkheid over de systematiek voor het koppelen van domeinnamen aan IP-adressen.

Ted Cruz

De VS heeft van meet af aan een historisch gegroeide greep gehad op het voor de openheid van Internet bepalende naming-system en betoonde zich aanvankelijk weinig geneigd om die macht weg te geven. De vrees was dat daarmee de deur op een kier ging voor invloed van vreemde mogendheden. Een van de tegenstanders was onder meer de republikeinse senator Ted Cruz. 

Maar na veel gesteggel werden twee jaar geleden toch afspraken gemaakt over een overdracht, waarbij aan tal van eisen van de VS moest worden voldaan. Zo werd afgesproken dat ICANN in Los Angeles gevestigd moest blijven. De noodzaak om aan te tonen dat aan deze en alle verdere bepalingen is voldaan, is de belangrijkste reden dat het nog tot deze zomer heeft geduurd voordat de VS ook werkelijk klaar was om terug te treden als beheerder van het Domain Naming System.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.