Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwelijke ICT'ers voelen zich achtergesteld

Het bedrijf wil met het onderzoek de positie van vrouwen in kaart brengen. In het kader daarvan is onderzocht of er grote verschillen zijn in salaris, carrièrekansen en werkomstandigheden tussen mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de ICT.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Maar liefst 60 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan een duidelijk verschil te ervaren in werkomstandigheden voor mannen en vrouwen. Daarnaast heeft meer dan 75 procent van de vrouwelijke respondenten het gevoel niet een gelijkwaardig salaris te ontvangen. Verder vindt 70 procent dat zij minder carrièrekansen krijgen dan mannen.

De mannelijke IT-professionals lijken echter geen onderscheid te herkennen. De meerderheid van de mannelijke respondenten (60 procent) geeft aan het gevoel te hebben dat de werkomstandigheden voor mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar liefst 73 procent van de ondervraagde IT-mannen heeft niet het idee dat er sprake is van een salarisverschil tussen mannen en vrouwen.

Peter Healey, sales director bij IT Job Board in Nederland en België: “Het is verrassend om te zien dat vrouwen zich ten opzichte van hun mannelijke collega’s achtergesteld voelen. We moeten onszelf afvragen wat dit gevoel veroorzaakt en nog belangrijker, hoe dit kan worden opgelost. Zijn dit de naweeën van de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen? Zijn vrouwen niet goed in salarisonderhandelingen? Maken vrouwen het zichzelf wijs dat ze niet gelijk behandeld worden? Of hebben mannen oogkleppen op en zijn ze gewoon onverschillig? Wat dit gevoel ook veroorzaakt, het moet worden opgelost omdat het verschil tussen mannen en vrouwen wel heel groot lijkt te zijn binnen de ICT-sector.”

Bijna alle ondervraagde IT’ers (mannen en vrouwen) vinden het overigens belangrijk dat er een goede mix van mannen en vrouwen is op de werkvloer. Ook tegenover een vrouwelijke baas staat vrijwel iedere respondent positief. 95 Procent van de mannelijke IT professionals geeft aan geen probleem te hebben met een vrouw in een managementfunctie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in