Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrije modemkeuze voor Nederlanders geïnventariseerd

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil van Nederlanders weten hoe zij aankijken tegen het begrip netwerkaansluitpunt zoals dat in een nieuwe beleidsregel wordt gedefinieerd. Daartoe opende EZK eind vorig jaar een internetconsultatie. Half februari is de consultatie gesloten.
Duitsland
© Pixabay
Pixabay

Deze beleidsregel verduidelijkt het begrip ‘netwerkaansluitpunt’ uit de Telecommunicatiewet door de scheiding uit te leggen tussen een openbaar elektronisch communicatienetwerk enerzijds en een privaat netwerk van een telecom-eindgebruiker anderzijds. Zo wordt het netwerk van de provider gescheiden van het netwerk van de gebruiker. Het komt neer op de vraag of de modem en/of WiFi-router thuis onderdeel uitmaakt van het provider-netwerk dan wel van het thuisnetwerk.

Duitsland en Italië al voor

Een beleidsregel is een toevoeging aan de wet. Nu de consultatie is gesloten, worden de reacties verzameld en doorgenomen. Daarna wordt besloten of er een aanpassing aan de beleidsregel noodzakelijk is. Een beleidsregel wordt net als een nieuwe of aangepaste wet naar de Tweede Kamer gestuurd, maar daarover hoeft niet altijd gestemd te worden. Hoe lang het duurt voordat een beleidsregel van toepassing is, is vooraf lastig te zeggen. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van de duur van het proces.

In andere landen is een vrije modemkeuze al gebruikelijk: Duitsland en Italië gingen Nederland door. In Duitsland werd door de providers beweerd dat het tot technische problemen zal leiden als consumenten en bedrijven zelf kunnen kiezen welke modem zij gebruiken. Vooralsnog hebben zich nog geen problemen voorgedaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in