Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag naar ‘vaste’ IT’ers krimpt bij banken

De vraag naar IT’ers in vaste dienst bij financiële dienstverleners in ons land neemt dit jaar naar verwachting met 5% af. De vraag naar IT’ers krimpt gemiddeld genomen bij banken, terwijl de vraag bij verzekeraars en pensioenfondsen gemiddeld gelijk blijft.
werkplek

Dat blijkt uit gegevens van Intelligence Group. In 2018 hadden de top-20 financiële dienstverleners 2.656 IT-vacatures openstaan in Nederland. Voor dit jaar bedraagt de verdachte vraag 2.510 IT’ers in vaste dienst. Dat komt neer op een daling van 5 procent, op basis van predictive recruitment algoritmes van Intelligence Group, gebruikmakend van onder andere data van Jobfeed.

Veel flex, gedetacheerden en zzp’ers

“Je zou verwachten dat de vraag naar IT’ers bij de financiële dienstverleners een stuk groter zou zijn, gezien de technologische veranderingen die plaatsvinden en de noodklok die met betrekking tot schaarste vaak wordt geluid. Opvallenderwijs neemt de eigen directe vraag af. Tegelijkertijd werkt een veelvoud aan IT-gedetacheerden, flexwerkers en ZZP’ers bij veel van de grote financiële dienstverleners, naast de IT die geoutsourced is”, aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group.

ING is in 2019 nog steeds de grootste vrager naar IT-personeel met naar verwachting 480 vacatures in Nederland. Dat is een daling van 19% ten opzichte van 2018. Op de tweede plaats staat NN en de top3 wordt verder volgemaakt door ABN AMRO. De top20 ziet er verder als volgt uit:

1 op de 4 software engineers die van plan is binnenkort van baan te wisselen is nodig in de financiële dienstverlening om te voldoen aan de vraag, becijferde Intelligence Group. Dit terwijl driekwart van de softwareontwikkelaars minimaal één keer in het kwartaal gehunt wordt. In januari 2019 stond zo’n 18% van de totale vraag voor heel 2019 al uit.

Meest gevraagde IT-functies

Meest gevraagde functie is software engineer, gevolgd door webontwikkelaar en softwaretester. De functies waar de snelste groei in zit, zijn IT-specialist, SAP Consultant, Solutions Architect en Data Scientist. De top10 ziet er als volgt uit:

Zware opgave

Verder blijkt dat een IT-vacature bij financiële dienstverleners gemiddeld 69 dagen open staat. Kandidaten verwachten een doorlooptijd van maximaal 30 dagen en maximaal 2 gesprekken, blijkt uit gegevens van het Rotterdamse onderzoeksbureau. Waasdorp: “De recruitmentafdeling staat dus voor een zware opgave. Met zo’n lange doorlooptijd wordt de concurrentie op de arbeidsmarkt groter, alternatieven aantrekkelijker voor kandidaten en de recruitmentopdracht niet gemakkelijker. Het is logisch dat veel van de oplossingen daarom gezocht worden in het flexibel aantrekken van talent.”

Volgens hem is niet het werkgeversimago, maar het lange en stroperige interne proces het grootste probleem dat financiële dienstverleners ondervinden in het aantrekken van vast IT-talent. “Budgetten worden voornamelijk besteed aan gedetacheerderen en zzp’ers die relatief snel worden aangetrokken. Recruitment heeft daarentegen met beperkte budgetten en een lang intern recruitmentproces te maken. Naast de war for talent, heeft recruitment ook een interne ‘war’ te voeren”, aldus de oprichter van Intelligence Group.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in