Management

Branche
ASML

Vraag naar chipmachines verrast ASML

ASML heeft in het eerste kwartaal betere resultaten behaald dan het zelf had verwacht.

19 april 2017

ASML heeft in het eerste kwartaal betere resultaten behaald dan het zelf had verwacht.

De chipmachinefabrikant profiteerde van een verrassend sterke vraag naar zijn productiemachines vanuit alle geledingen van de chipindustrie.

ASML rapporteerde woensdag een kwartaalomzet van 1,94 miljard euro, tegen 1,91 miljard euro in de voorgaande periode. Zelf liet het bedrijf in januari nog weten dat het rekende op een daling van de opbrengsten naar een niveau rond de 1,8 miljard euro. EUV, de technologie waaraan ASML zijn toekomstplannen heeft opgehangen, droeg 200 miljoen euro bij aan de omzet.

"Wij hebben een hele goede start gemaakt in 2017'', concludeerde financieel topman Wolfgang Nickl. Hij wees onder meer op de sterke stijging van de inkomsten uit aanvullende diensten. Die gingen met ruim een zesde omhoog tot 728 miljoen euro. "Dat is ruim boven de 650 miljoen euro waarop wij hadden gehoopt'', aldus de bestuurder.

Voor dit kwartaal voorziet ASML een omzet tussen de 1,9 en 2 miljard euro. De brutomarge zakt wel naar 43 tot 44 procent. Dat komt doordat aan EUV, de technologie waaraan ASML zijn toekomstplannen heeft opgehangen, nu nog minder geld wordt verdiend. EUV draagt naar verwachting 200 miljoen euro bij aan de opbrengsten. Later in het jaar zal dat bedrag volgens Nickl verder oplopen.

Vooruitzichten lijken goed

Het bedrijf gaat ervan uit dat de marktomstandigheden ook de rest van het jaar gunstig blijven. Vooral op het gebied van geheugenchips is ASML positiever gestemd dan eerder dit jaar, zei Nickl. Het gaat nu uit van een "aanzienlijke groei'' in dat segment, waar eerder op een vlakke omzet werd gerekend. De verkopen aan producenten van rekenchips blijven naar verwachting op het hoge niveau van 2016.

Het Veldhovense technologiebedrijf ontving in het eerste kwartaal nieuwe orders ter waarde van in totaal 1,9 miljard euro. Het totale orderboek is goed voor een toekomstige omzet van 4,5 miljard euro. De in totaal 21 EUV-machines die klanten besteld hebben, zijn goed voor ruim de helft van dat bedrag (2,3 miljard euro).

Onder de streep hield ASML afgelopen kwartaal 452 miljoen euro over. Dat is wel een kleine 14 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2016.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.