Overslaan en naar de inhoud gaan

VPN maakt hotspot-wifi niet altijd veiliger

Het gebruik van een virtual private network (vpn) is aan te bevelen bij het gebruik van smartphone, tablet of laptop in een onbeveiligde netwerkomgeving. De vpn-server kan bij het eigen bedrijf staan of er kan gebruik gemaakt worden van een vpn-dienstverlener.
Free wifi

Het probleem is echter dat er voor en na dat de bescherming van de verbinding actief is, toch voldoende ruimte bestaat voor misbruik, beargumenteert Larry Selzer van Ars Technica. Zo gebeurt het wel dat de vpn-verbinding plotseling afbreekt. Op dat moment zullen alle actieve netwerkverbindingen alsnog proberen de taken waar ze mee bezig zijn af te ronden, maar dan over het onbeschermde netwerk. Al slagenz e er niet altijd in, de contactpogingen leveren veel informatie op.
Ook is er het moment voor de vpn-verbinding tot stand komt, bijvoorbeeld om in te loggen op het publieke netwerk waarbij vaak akkoord moet worden gegeven op een gebruikersovereenkomst. Gedurende die tijd blijken al diverse applicaties op de computer of laptop driftig bezig contact te leggen met servers via de onbeveiligde verbinding, waarbij mogelijk login-gegevens worden uitgewisseld.

Stel een strict non-vpn-profiel in

De enige manier om dit te voorkomen is op de computer een profiel te maken dat zeer hoge restricties afdwingt en automatisch actief is zodra er geen vpn-verbinding is. Idealiter blokkeert dit profiel alle uitgaande verbindingen, met als enige uitzondering de communicatie die nodig is om de vpn-verbinding op te zetten. Ook is het verstandig een aparte browser in te zetten voor het leggen van contact met de hotspotaanbieder, bijvoorbeeld voor de verplichte handelingen. Die browser moet nergens anders voor worden gebruikt.

Zodra de vpn-verbinding tot stand komt, schakelt automatisch een ander profiel in met minder restricties. Dergelijke profielen zijn te configureren in de standaard firewall van Windows 7, maar ook met Little Snitch voor MacOS. Bij Windows 8.1 moet een andere firewall worden ingezet. Meer details zijn te vinden bij Ars Technica.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in