Vorig jaar minder ICT-apparaten gerecycled

27 mei 2014
Vorig jaar is het aantal afgedankte ICT-apparaten dat is ingezameld gedaald met zo’n 3 procent. Dat is overigens een minder forse daling dan bij andere afgedankte, elektronische apparaten.

Dat blijkt uit vandaag bekendgemaakte cijfers van de stichting Wecycle, die de inzameling en recycling van huishoudelijke, elektronische spullen organiseert.

Vorig jaar is bijna 134 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingezameld. Dat is zo’n 4 procent minder dan in 2012. Dat het aantal opgehaalde kilo’s lager is dan in 2012 komt volgens de stichting door de economische crisis. “Er werden minder apparaten verkocht en minder afgedankt”, aldus Ted van Hintum, woordvoerder van de stichting.

Vooral de inzameling van afgedankte televisies en monitoren daalde fors, en wel met 14 procent. Het aantal afgedankte ICT-apparaten nam af met zo’n 3 procent. Dat is vergelijkbaar met de afname van het aantal afgedankte en ingezamelde energiezuinige lampen, koel- en vriesapparaten en kleine elektrische apparaten. Het aantal kilo’s ingezamelde, afgedankte apparaten in de categorie groot witgoed daalde maar met anderhalf procent.

Acht kilo per inwoner

Wecycle registreert tevens e-waste dat door erkende recyclingbedrijven is verwerkt en niet via het Wecycle-systeem is ingezameld. De geregistreerde hoeveelheid e-waste bedroeg vorig jaar 19 miljoen kilo. Samen met de ingezamelde hoeveelheid van 114,7 miljoen kilo is de totale gerapporteerde hoeveelheid 133,7 miljoen kilo. Dat komt neer op acht kilo per inwoner, wat het dubbele is van de Nederlandse doelstelling.

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van e-waste in Nederland organiseert en toeziet op optimale recycling. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1600 producenten en importeurs.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.