Overslaan en naar de inhoud gaan

Voicemails politici waren af te luisteren

De actualiteitenrubriek luisterde berichten af die door onder anderen premier Mark Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager bij anderen waren ingesproken. Het afluisteren van Vodafone-abonnementen was mogelijk via een standaardcode. Je moet dan wel beschikken over het telefoonnummer van degene van wie je de voicemail wilt afluisteren. Het beluisteren op afstand was alleen mogelijk als de eigenaar van de mobiele telefoon een standaardcode niet had omgezet in een eigen unieke code.
Mobiele telefoon
© Unsplash
Unsplash

Telefoonmaatschappij Vodafone heeft inmiddels voorzieningen aangebracht waardoor de voicemails, niet alleen van politici, niet meer af te luisteren zijn zonder persoonlijke pincode. De topman van Vodafone, Jens Schulte-Bockum bood woensdagavond zijn excuses aan aan de bewindslieden die werden afgeluisterd. Een van hen was minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Hij zei er niet van geweten te hebben. "Dit is uitermate ongelukkig. Dit hoort niet." Hij zei zijn eigen pincode voor de voicemail inmiddels te hebben ingevoerd.

De Tweede Kamer liet weten dat het risico sinds half januari bij het parlement bekend was. Fracties en Kamerpersoneel zijn gewaarschuwd, maar kennelijk heeft niet iedereen hier gehoor aan gegeven. De Tweede Kamer reikt al geen abonnementen meer uit met een standaardpincode.

Behalve voor belangrijke overheidsfunctionarissen, gold de afluistermogelijkheid ook voor andere gebruikers van Vodafone-abonnementen. Dat zijn er in Nederland enkele miljoenen, aldus EenVandaag. De Rijksvoorlichtingsdienst liet woensdagavond weten dat premier Rutte geen Vodafone-abonnement heeft en beschikt over een beveiligde telefoon. Ook minister De Jager heeft een veilig mobieltje.

Dat het beluisteren mogelijk is geweest, vindt SP-fractievoorzitter Emile Roemer een grof schandaal. "Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald", zei hij tegen EenVandaag.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in