Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbalhacker claimt ook Afrikaanse corruptie te hebben onthuld

Een Portugese hacker die vastzit op beschuldiging van computervredebreuk beweert dat hij klokkenluider is achter de zogeheten Luanda Leaks-affaire. Dat omvangrijke datalek heeft honderdduizenden documenten naar buiten gebracht over de rijkste vrouw van Afrika. Deze Isabel dos Santos, dochter van de oud-president van Angola, zou in totaal circa 2 miljard euro hebben vergaard dankzij verduistering, corruptie en vriendjespolitiek. In eigen land is ze aangeklaagd voor verduistering en witwassen.
Corruptie
© CC0 _Flickr
CC0 _Flickr

Hacker Rui Pinto zegt dat hij de documenten over Dos Santos heeft gevonden. Hij zou deze onthullende informatie over de rijkste vrouw van het Afrikaanse continent eind 2018 hebben gedeeld met een klokkenluidersorganisatie. Die ontvanger heeft de bestanden vervolgens gedeeld met een internationaal platform van onderzoeksjournalisten. Dit leidde vorige week tot berichten in meerdere internationale media. Daarin stond uitgelegd hoe Dos Santos te werk ging. Tijdens het bewind van haar vader stond zij aan het hoofd van het staatsoliebedrijf. Angola is een belangrijke olieproducent.

FC Twente

De 31-jarige Pinto is eerder al in het nieuws gekomen met een corruptie-onthullende zaak over de internationale voetbalwereld. Bij dit zogeheten Football Leaks bracht hij schimmige transferconstructies in de voetbalwereld naar buiten. Een van die onthullingen ging over deals tussen FC Twente en investeerder Doyen Sports. Voor straf mocht Twente drie jaar lang geen Europees voetbal spelen. Vorige week was er al het vermoeden dat dezelfde man verantwoordelijk is voor de nu onthulde Luanda Leaks.

Pinto zit zelf nu in de gevangenis, omdat hij wordt beschuldigd van computervredebreuk. "Zonder de enorme onthullingen van de Luanda Leaks, dankzij onze cliënt, zouden de autoriteiten niets hebben gedaan. Het is alleen aan onze cliënt te danken, dat Portugal en de wereld toegang hebben tot de waarheid over een buitengewoon systeem van roof en corruptie", zeggen zijn advocaten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in