VMware zet de ‘cloud’ in binnen de bedrijfsmuren

19 september 2008
‘Cloud computing’ staat op dit moment voor het online aanbieden van verwerkingskracht en desgewenst de applicatiefunctionaliteit daarbovenop, vanuit grote rekencentra bij grote leveranciers. VMware ziet wat dat betreft de technologische grens tussen bedrijven en de buitenwereld vervagen.

Het VDC-OS is een soort besturingssysteem voor het virtuele rekencentrum, dat daardoor eventueel kan worden ingezet in combinatie met externe onlinediensten. Met het VDC-OS beheert VMware niet de toegang tot de hulpmiddelen en de applicaties, zoals met een gewoon besturingssysteem gebeurt, maar tot de ‘workloads’, bestaande uit virtual machines met hun eigen besturingssysteem en applicaties.

Volgens VMware maakt zijn nieuwe aanbod het mogelijk van een datacenter een “flexibel, gedeeld zelfbeherend en zelfherstellende” nutsvoorziening te maken die in wisselwerking met externe verwerkingskracht de starre link tussen applicaties en hardware overstijgt.

VMware standaardiseert met de invoering van een serie ‘vServices’ in VDC-OS de zaken die nodig zijn voor het aan elkaar relateren van de onderdelen van een virtueel datacenter. Zo zijn er Application vServices die zorgen voor beschikbaarheid, beveiliging en schaalbaarheid. Infrastrucure vServices nemen verwerkingskracht, netwerken en opslag voor hun rekening en Cloud vServices maken de interactie met externe applicatieservices mogelijk. Via API’s kunnen ook andere leveranciers hun eigen software voor bijvoorbeeld failover-mechanismen of gevirtualiseerd opslagbeheer inpluggen.

Zelf introduceerde VMware – dochterbedrijf van EMC – een stel ‘vStorage’-API’s voor zijn ESX-product. Met dergelijke programmeerinterfaces kunnen opslagleveranciers faciliteren dat hun opslagomgevingen vanuit VMware ESX (en dus ook vanuit VDC-OS) op generieke wijze zijn te beheren. Aparte beheerinterfaces zijn dan niet langer nodig voor elke opslagleverancier. Ook wordt het automatisch toewijzen van opslagcapaciteit aan virtual machines eenvoudiger.

VMware is niet de enige die het pad van de ‘cloud OS’ is ingeslagen. Citrix lanceerde deze week zijn C3-familie van producten voor cloud computing. Op basis van onder andere XnServer CLoud Edition heeft het bedrijf een referentiearchitectuur bedacht voor het op grote schaal uitrollen van on-demand infrastructuur. Daarbij partnert Citrix met 3Tera, dat met AppLogic een onlinerekencentrum voor webapplicaties biedt. Volgens Microsoft-watcher Mary-Jo Foley werkt ook Microsoft aan vergelijkbare concepten, onder de codenamen Zurich, Red Dog en Overlay.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!