Beheer

Personal Tech

Vloed aan devices op MWC

10 maart 2015

Deze smartphones worden gepositioneerd als directe concurrent van de iPhone. Zo introduceert Samsung een eigen betaalsysteem, waarmee via de smartphone betaald kan worden. Samsung Pay, zoals het systeem heet, wordt beveiligd door zowel een code als de vingerafdruk van de gebruiker. Die afdruk wordt gemeten via de startknop van de telefoon. Een simpele aanraking is genoeg, de vinger hoeft niet zoals eerder bij Samsung over de knop heen gewreven te worden.

De accu van de Galaxy S6 kan zeer snel worden opgeladen, tien minuten is voldoende om er weer 4 uur mee te kunnen werken. Het volledig opladen gaat in iets meer dan een uur, de helft van de tijd die de iPhone 6 nodig heeft. Dat opladen kan trouwens geheel draadloos gebeuren, door de telefoon in de buurt te houden van een oplaadeenheid ter grootte van een poederdoos.

Samsung heeft de S6 voorzien van een processor van eigen makelij, de Exynos 7420, die draait onder Android 5.0 (Lollipop).De edge-variant van de S6 heeft alle eigenschappen van zijn ‘gewone’ broertje met als extra een scherm dat aan de lange zijden over de rand gebogen is. Als de telefoon op tafel ligt, kan via die randen met kleuren duidelijk worden gemaakt of er berichten cq gesprekken binnenkomen.

In al het geweld van Samsung zou de presentatie van HTC bijna in het niet vallen. Het Taiwanese HTC introduceerde zijn nieuwste topmodel-smartphone onder de naam One M9.Dit toestel borduurt voort op de modellen M7 en M8. Het scherm van 4,9 inch heeft een HD-resolutie van 1920x1080 pixels. De behuizing van de One M9 is gemaakt uit één blok massief aluminium, wat de telefoon stevigheid geeft.

De telefoon draait ook onder Android 5.0 en heeft een camera met een resolutie van 20 megapixels aan boord. Ter vergelijking: de camera van de Galaxy S6 heeft 16 MP, maar die is volgens de aanbieder dan weer heel lichtgevoelig. Zelfs in bijna duister kunnen foto’s en video’s van hoge kwaliteit worden gemaakt.

Microsoft toonde twee nieuwe modellen, te weten de Lumia 640 en de Lumia 640 XL, beide werkend onder Windows Phone 10, de mobiele uitvoering van Windows 10. Meer topmodellen zullen volgen als Windows Phone 10 in de loop van dit jaar compleet op de markt is. Dan kunnen ook bepaalde smartphones die nu nog onder versie 8.1 werken, overschakelen naar versie 10.

Bij BlackBerry staat de Leap midden in de belangstelling. Een nieuwe smartphone bedoeld voor de young professional, die een scherm heeft dat tot aan de zijkanten doorloopt. Het scherm heeft een diagonaal van 5 inch en de telefoon herbergt een accu van 2800 mAh. Later dit jaar zullen nog drie nieuwe modellen volgen, belooft de directie van BlackBerry.

Zakelijk gebruik met encryptie

De meeste nieuwe smartphones kunnen worden gezien als een consumentenproduct. Dat is veel minder het geval bij de zogeheten Blackphone van Silent Circle. Via deze hardware – bestaande uit een smartphone en een tablet – kunnen zakelijke gebruikers een compleet veilige omgeving creëren. Gesprekken en data die tussen blackphone-devices worden uitgewisseld zijn zeer zwaar versleuteld. Die encryptie houdt luistervinken buiten de deur. De beveiliging wordt deels in hardware en deels in software gerealiseerd, met toevoeging van speciale diensten van Silent Circle. De telefoons werken onder een eigen besturingssysteem, PrivatOS 1.1 geheten. In het OS zit ook een scheidingsmuur, software die ervoor zorgt dat zakelijke en privé-toepassingen strikt van elkaar worden gescheiden. Als iemand privé een virus oploopt, blijft het zakelijke gedeelte daar geheel vrij van.

Wearables

Behalve smartphones waren er ook veel nieuwe wearables te zien, behalve dan bij HTC. Analisten hadden gehoopt een glimp op te vangen van HTC’s Smart Watch, maar die ontbrak. Algemeen directeur Peter Chou reageerde lauw op vragen en wilde slechts vertellen dat “eraan wordt gewerkt”.

Huawei toonde zijn Huawei Watch, een slim horloge met een rond beeldscherm van 1,4 inch doorsnede. Het gaat om een AMOLED touchscreen gemaakt van saffierglas. Het apparaatje werkt onder Android.

Pebble toonde eind februari – een week voor de beurs – zijn nieuwe horloge, simpelweg de Time geheten. Op de beurs zelf kwam de Pebble Time Steel,hetzelfde slimme horloge maar dan met een volledig stalen kast. Dit horloge zal in juli van dit jaar in de winkels liggen.

SanDisk kwam met een primeur, een micro-SD kaartje met een capaciteit van maar liefst 200 gigabyte. Dat is bijna dubbel zoveel als het kaartje van 128 GB dat begin vorig jaar op de markt werd gebracht. SanDisk spreekt dan ook van een record. Demicro-SD kaart heeft een overdrachtssnelheid van 90 MB per seconde, wat voldoende is om HD video on the fly op te kunnen slaan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!