Overslaan en naar de inhoud gaan

Vinding Western Digital verdubbelt opslagcapaciteit

Dat heeft HGST Labs, een bedrijf dat eigendom is van Western Digital, bekendgemaakt. HGST stond voorheen bekend als Hitachi Global Storage Technologies en was onderdeel van de Japanse fabrikant Hitachi.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Onderzoekers hebben gebruik gemaakt van zogenoemde nanolithografie om patronen van magnetische ´eilandjes´ op het oppervlak van de schijven aan te brengen. Eén of meer van deze schijven of ´platters´, ondergebracht in een behuizing met lees/schrijfkoppen en elektronica, vormen samen een harddisk drive (HDD).

Magnetische eilandjes van 50 atomen in doorsnee

Met de bestaande technieken was het niet goed mogelijk steeds kleinere patronen op de schijven aan te brengen om de opslagcapaciteit te vergroten. Nanotechnologie stelde de onderzoekers in staat patronen met een dichtheid van 1,2 biljoen magnetische stipjes per vierkante inch op de schijf aan te brengen. Elk 'eilandje' is niet meer dan 50 atomen in doorsnee.

HGST-onderzoeker Tom Albrecht zegt in een toelichting dat het met de juiste chemische processen en materialen mogelijk moet zijn dezelfde techniek toe te passen om magnetische structuren met nog kleinere afmetingen te fabriceren.

Vinding tegen 2020 commercieel toepasbaar

Het kan nog even duren voordat de vinding in de praktijk wordt toegepast. Currie Munce, vicepresident research van HGST Labs, verwacht dat nanolithografie nog voor 2020 een rendabele methode zal zijn om de datadichtheid van harde schijven te verhogen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in