Management

Cloud

Vertrouwen in cloudprovider laag

3 oktober 2014

IT’ers hebben zeer grote twijfels over cloudproviders, blijkt uit een onderzoek van het Ponemon Institute in opdracht van Netskope onder 1059 Europese IT-professionals. 85 procent van de professionals is ervan overtuigd dat zijn cloudprovider hen niet onmiddellijk op de hoogte zal stellen als hun zakelijke data aangevallen of gestolen zijn. Driekwart gelooft niet dat de cloudleverancier zal melden dat er klantgegevens zijn gestolen. Ruim de helft denkt bovendien dat hun clouddienstverleners geen gebruik maken van beveiligingstechnologieën om gevoelige en vertrouwelijke informatie te beschermen. In hun eigen beveiligingscapaciteiten als het om de cloud gaat, hebben ze meer fiducie. Slechts een kwart meent dat het daar niet best mee gesteld is.

‘Uit de lucht gegrepen’

Michiel Steltman, voorzitter van de Dutch Hosting Providers Association noemt de conclusies “volkomen uit de lucht gegrepen.” Hij stelt dat sprake is van een psychologisch mechanisme. “Als je zelf in control bent, denk je dat je veilig werkt. Bij de cloud geef je de controle uit handen en denkt men dus dat het niet meer veilig is.”

Volgens Steltman weerspreken de feiten dat cloudproviders niet veilig zouden werken. “De afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven dat zich heeft laten certificeren volgens ISO en andere beveiligingsstandaarden zeer sterk toegenomen. Alle datacenters en grote cloudproviders zijn gecertificeerd.” Hij betwijfelt zeer sterk of de bedrijven waar de respondenten werken zelf op dit vlak certificaties hebben. “Bovendien hebben cloudproviders een intrinsieke drijfveer om hun beveiliging goed op orde te houden; als daar een probleem mee optreedt, schaadt dat hun reputatie enorm en kan dat tot de ondergang van hun bedrijf leiden.”

Steltman staat in zijn kritiek niet alleen. Onderzoeksleider Larry Ponemon stelt dat “het geringe vertrouwen in cloudleveranciers te wijten is aan verhoogde controle en angst voor het onbekende. Als ze dat gevoel overwinnen, zien ze de beveiligingsmaatregelen die een leverancier neemt.”

Andere cijfers uit het rapport wijzen ook in die richting. Ondanks alle kritiek denkt de meerderheid dat de cloud op zijn minst even veilig is, of zelfs veiliger dan IT on-premise. Steltman: “Men verwart de cloud met internet. Zaken als hacken en spionage door de NSA hebben niets te maken met de cloud. Dat speelt op internet.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!