Management

Branche
grafiek

Vertrouwen ICT-ondernemers blijft op hoog niveau

ICT-sector profiteert van sterke economie - ondernemersklimaat blijft gunstig.

© CC0,  Pixabay
14 november 2017

ICT-sector profiteert van sterke economie - ondernemersklimaat blijft gunstig.

De groeispurt van de Nederlandse economie leidt tot een positieve stemming. Dat geldt zeker ook voor de ICT-sector, blijkt uit het rapport ‘Stand van Sectoren…Nederlands bedrijfsleven in economisch perspectief’ van ABN Amro dat vandaag is verschenen.

Uit het rapport over het vierde kwartaal van 2017 blijkt dat de hoogconjunctuur in ons land het vertrouwen naar nieuwe hoogtes stuwt. Het Economisch Bureau van ABN AMRO gaat uit van een groei van 3,1% in 2017 en 2,4% in 2018 voor de hele Nederlandse economie. Zowel de investeringen, uitvoer, als de particuliere consumptie dragen flink bij.

Door alle sectoren heen blijft het sentiment gunstig. De meeste ondernemers kijken met vertrouwen naar de bedrijfsactiviteit voor de komende drie maanden. Dat geldt ook voor de sector TMT, waar naast ICT- ook telecom- en mediabedrijven onder vallen. Als die laatste twee type bedrijven niet mee geteld zouden worden zou de ICT-sector een van de gunstigste ondernemingsklimaten hebben – misschien wel DE gunstigste.

Gunstig klimaat in de ICT

Uit het rapport blijkt verder dat  het aantal ICT-bedrijven in het tweede kwartaal van 2017 met 2,9% groeide ten opzichte van het kwartaal ervoor. Hiermee was de ICT-sector de hardste groeier. De huidige ontwikkelingen in de economie zijn gunstig voor de TMT-sector, waar dus ook ICT-bedrijven onder vallen. Het ondernemersvertrouwen in de TMT-sector blijft stabiel op een hoog niveau. De verschillen tussen de branches binnen deze sector zijn groot. Het is voornamelijk de IT die sterk groeit. De telecombranche en uitgevers laten juist omzetkrimp zien. Het ondernemersklimaat wordt door ABN AMRO als gunstig bestempeld.

Minder faillissementen

De daling van het aantal faillissementen in de ICT-sector houdt aan. Waren er in 2014 gemiddeld bijna 18 faillissementen per maand, inmiddels ligt het gemiddelde rond 12 faillissementen. Het aantal faillissementen in de ICT nam in de eerste negen maanden van dit jaar met 3 procent af ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder.Als de economische groei op dit niveau blijft, kan dit aantal mogelijk nog verder dalen, verwacht ABN AMRO.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.