Versneld leren populair in crisistijd

23 november 2011

“Er is simpelweg geen tijd meer om drie tot zes weken bezig te zijn met een opleiding. Tegelijkertijd is het belang van certificaten in tijden van bezuiniging alleen maar toegenomen. Op die manier kunnen IT-professionals hun kennis en kunde aantonen”, vertelt Pallandt.

Firebrand Training bestaat al meer dan tien jaar en richt zich op verschillende versnelde certificeringstrajecten in de IT. De populairste trainingen zijn momenteel Microsoft Certified IT Professional (MCITP), PRINCE2, diverse securitytrainingen, zoals Ethical Hacking, en certificeringstrajecten van Cisco. Wereldwijd halen elke maand meer dan duizend IT-professionals hun certificaat via Firebrand Training. “In de afgelopen tien jaar hebben al meer dan dertigduizend studenten hun certificaat bij ons gehaald in de helft van de tijd, door versneld te leren. Onder hen waren ook honderden studenten uit de Benelux, die hun weg vonden naar een van de opleidingscentra in Europa.”

Geen viersterrenhotel

Sinds enkele maanden heeft Firebrand ook een locatie in Helvoirt, op de grens van Nederland en België. Hier worden niet alleen trainingen gegeven, maar wordt ook onderdak geboden aan de cursisten. “Het is geen viersterrenhotel, maar alle faciliteiten die nodig zijn om cursisten ‘residential’ te nemen, zijn aanwezig”, vertelt Pallandt.

De vraag naar verkorte IT-trainingen neemt volgens hem snel toe. “Op het hoogtepunt van de recessie in de opleidingenmarkt kampten opleiders soms wel met een afname van de omzet van 30 procent, terwijl onze omzet stabiliseerde. Momenteel maken we een enorme groei door. Ik schat dat we nu op een groei van 20 procent zitten”, vertelt Pallandt.

Hij geeft aan dat de cursussen van Firebrand Training bijzonder intensief en resultaatgericht zijn. “Het is geschikt voor de maximaal gemotiveerde student. Versneld leren is alleen mogelijk in een juiste mix van theorie, praktijk en herhaling. Dit alles gedurende een lesdag van 12 uur, zeven dagen in de week en in een afleidingsvrije omgeving. Zo is er een training waarbij je zes examens aflegt in twaalf dagen. Dat kost behoorlijk veel energie.”

Dedicated, zonder afleiding

Maurice van Montfort (46), account payroll manager binnen het shared service center van Infor Global Solutions in Barneveld, deed eind oktober een versnelde PRINCE2-training bij Firebrand. In plaats van de gebruikelijke vijf dagen, nam de training drie dagen in beslag. Hij koos bewust voor een versneld traject en kwam via Google uit bij Firebrand Training. “Als je kiest voor een reguliere PRINCE2-training ben je minstens één werkweek niet beschikbaar op kantoor en dat blijkt in de praktijk vaak lastig te regelen. Nu was ik donderdag en vrijdag gewoon weer op kantoor.”

Van Montfort ziet een aantal belangrijke voordelen aan versneld leren: “Je bent heel erg dedicated bezig, zonder afleiding. Ik zat ook in een hele gemotiveerde groep. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten: je bespaart op hotel- en verblijfskosten omdat het maar om drie dagen gaat in plaats van vijf.” Toch is een versneld traject volgens hem niet voor iedereen weggelegd. “Je moet wel goed voorbereid zijn. Verdiep je van tevoren al in de materie. Raak vertrouwd met de begrippen. Anders gaat het te snel en is het een onmogelijke opgave om de examens met goed resultaat af te ronden. En reken erop dat je in de avonduren ook nog flink moet studeren. Ik zat twee avonden tot middernacht met mijn neus in de boeken. Dat moet je wel op kunnen brengen. En als je een dag niet lekker bent, is het over en uit. Het gaat zo snel en je moet je zo veel lesstof eigen maken, dat gaat niet als je minder scherp bent.” Tot slot moeten deelnemers het Engels goed meester zijn, want dat is doorgaans de voertaal. Ook de examens die aansluitend worden afgenomen zijn meestal in het Engels.

Hij heeft net voor het interview plaatsvond te horen gekregen dat hij zowel het Foundation- als Practicioner-examen heeft gehaald. Op één na is iedereen uit zijn groep geslaagd. Volgens Pallandt is dit niet uitzonderlijk. “De slagingspercentages verschillen per training, maar gemiddeld ligt het rond de 90 tot 95 procent. Dit is aanzienlijk hoger dan gemiddeld.”

Goedkoper dan regulier

Ook Ronald Kramp, projectmanager bij ABN AMRO op de afdeling IT Service & Solutions in Amsterdam, is enthousiast over versneld leren. Hij volgde via Verhoef Training twee keer een volledige week training (MSP en PRINCE2), inclusief examens in Bath, gelegen in het zuidwesten van Engeland. “Mijn team had ontdekt dat het goedkoper was om dit ‘dedicated’ in Engeland te doen dan regulier in Nederland. En het versnelde traject wordt naar mijn weten nog niet in Nederland aangeboden.” Ze stapten naar hun leidinggevende, die ermee instemde. Ze betaalden 1100 pond per persoon, exclusief de kosten voor hotelovernachtingen en vliegtickets. “Maar dan ben je nog goedkoper uit dan de 2500 tot 3000 euro die je gemiddeld kwijt bent voor zo’n traject in Nederland, waarbij je ook nog een paar honderd euro moet optellen voor de examens.”

Kramp vindt het versneld leren een uitkomst, zeker in tijden van economische tegenwind, waarbij hetzelfde werk vaak door minder mensen gedaan moet worden. “Hoe minder dagen je afwezig bent op je werkplek, hoe blijer je leidinggevende. En voor IT-professionals is het heel inspirerend om met volledige aandacht, ongestoord aan iets te kunnen werken. Iedereen zit er met hetzelfde doel.” Volgens hem gebeurt het bij reguliere trainingen nog wel eens dat er een cursusdag wordt overgeslagen, als het druk is op het werk, of omdat iemand geen zin heeft, wat ten koste gaat van de focus. “Dat kan hier niet. Daarnaast is de kans groter dat kennis snel wegzakt, als je het tot je moet nemen naast je gewone werk. De kans dat het blijft hangen acht ik bij een intensieve, ‘dedicated’ training groter. Het is geen stampwerk, zoals je vroeger kort van tevoren deed als je een overhoring had voor Frans of Duits.”

Kramp vond de versnelde training ook goed voor de teambuilding. “Je bent dag en nacht samen en leert elkaar op een andere manier kennen.” Hij vindt versneld leren een absolute aanrader, maar benadrukt wel dat het lastig kan zijn om een week van huis weg te zijn, zeker als je kleine kinderen hebt. “Aan de andere kant hoef je nu niet wekenlang naast je reguliere baan een aantal uren per week met je neus in de boeken en dat is ook wat waard.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!