Verkoop pc's stort in, 'met dank aan Windows 8'

11 april 2013
De fabrikanten van pc's beleefden het slechtste kwartaal in jaren, het eerste kwartaal van dit jaar. Dat melden zowel Gartner als IDC. IDC legt de schuld deels bij Microsofts Windows 8.

Gartner en IDC volgen verschillende methoden bij het compileren van de verkoopcijfers van pc's. Daardoor zitten er altijd verschillen in hun cijfers. Maar beide onderzoeksbureaus melden voor de pc-markt het eerste kwartaal van dit jaar een vergelijkbare ontwikkeling: in alle regio's een sterke afname van de verkoop vergeleken bij het eerste kwartaal van 2012. Volgens IDC was het, met een min van 14 procent, zelfs de sterkste afname ooit. Gartner constateert dat de verkopen sinds het tweede kwartaal van 2009 niet meer zo laag waren.

HP net niet onttroond

Gartner telde 79,2 miljoen verkochte pc's in het eerste kwartaal, volgens IDC waren het er 76,3 miljoen. En beide constateren dat alleen Lenovo er in is geslaagd om de verkopen op peil te houden. Daardoor steekt het HP nu naar de kroon, dat volgens zowel Gartner als IDC zijn verkopen met bijna 24 procent zag teruglopen vergeleken bij het eerste kwartaal van 2012. Bij Gartner heeft HP nu 14,8 procent van de markt in handen en Lenovo 14,7 procent; IDC geeft HP een marktaandeel in het eerste kwartaal van 15,7 procent en Lenovo van 15,3 procent.

Consument heeft aan smartphone, tablet genoeg

Volgens Gartner zijn het vooral de consumenten die voor het inklappen van de verkopen hebben gezorgd. In de zakelijke markt - die goed is voor ongeveer de helft van de verkopen -  was nog sprake van lichte groei. Consumenten hebben echter steeds vaker genoeg aan een tablet of smartphone, omdat voor hen informatie vergaren de hoofdmoot is van hun activiteiten met slimme apparaten.

Windows 8 eerder remmend

IDC constateert dezelfde trend, maar ziet daarnaast ook een verband met Windows 8. "Dat heeft de verkopen geen impuls kunnen geven, en heeft de vraag zelfs afgeremd', schrijft IDC's Bob O'Donnell in het persbericht. De radicale verandering van het interface, het verdwijnen van de start-knop en het feit dat aanraakschermen pc's duurder maken zijn daar debet aan, aldus O'Donnell.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.