Loopbaan

Carriere

Verbod op werk-mail buiten werktijd mogelijk in Duitse wet

28 augustus 2014
Bij verschillende grote Duitse bedrijven is het al bedrijfsbeleid om geen werkgerelateerde e-mail en telefoon te beantwoorden in vakanties en 's avonds. De Duitse minister van Werkgelegenheid onderzoekt nu of het mogelijk is een wetsvoorstel te schrijven met een algemeen verbod daarop.

"Mijn doel is een anti-stress verordening", kopt het interview dat de Duitse minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles gaf aan het dagblad Rheinische Post (RP Online). Ze heeft de Duitse evenknie van onze Arbo-dienst opdracht gegeven uit te zoeken, welke maatstaven kunnen worden opgesteld om te constateren of iemand stress ondervindt van permanent half aan het werk te zijn. Ze verwacht dat het onderzoek in 2015 de eerste resultaten kan opleveren.

In Duitsland gaan al vaker stemmen op om het werken buiten de vastgestelde werktijden te ontmoedigen. Verschillende bedrijven zoals BMW, Deutsche Telekom en Volkswagen hebben al beleid waarin werknemers worden gestimuleerd ook werkelijk te ontspannen in hun vrije tijd. De minister van Rheinland-Westflen pleitte al eerder om een verbod op werkgerelateerde activiteiten in vrije tijd in een wet vast te leggen.

Productiever na goede ontspanning

Duitsland kampt al jaren met een stijging van het aantal burn-out gevallen. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen productiever zijn in werktijd wanneer zij ook echt kunnen ontspannen daarbuiten.

Het probleem is dat dergelijke wetgeving moeilijk te handhaven is. Hooguit kan zo'n wet een rol spelen bij geschillen tussen werknemers en werkgevers waarbij werkgerelateerde stress in het geding is.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.