Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op werk-mail buiten werktijd mogelijk in Duitse wet

"Mijn doel is een anti-stress verordening", kopt het interview dat de Duitse minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles gaf aan het dagblad Rheinische Post (RP Online). Ze heeft de Duitse evenknie van onze Arbo-dienst opdracht gegeven uit te zoeken, welke maatstaven kunnen worden opgesteld om te constateren of iemand stress ondervindt van permanent half aan het werk te zijn. Ze verwacht dat het onderzoek in 2015 de eerste resultaten kan opleveren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

In Duitsland gaan al vaker stemmen op om het werken buiten de vastgestelde werktijden te ontmoedigen. Verschillende bedrijven zoals BMW, Deutsche Telekom en Volkswagen hebben al beleid waarin werknemers worden gestimuleerd ook werkelijk te ontspannen in hun vrije tijd. De minister van Rheinland-Westflen pleitte al eerder om een verbod op werkgerelateerde activiteiten in vrije tijd in een wet vast te leggen.

Productiever na goede ontspanning

Duitsland kampt al jaren met een stijging van het aantal burn-out gevallen. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen productiever zijn in werktijd wanneer zij ook echt kunnen ontspannen daarbuiten.

Het probleem is dat dergelijke wetgeving moeilijk te handhaven is. Hooguit kan zo'n wet een rol spelen bij geschillen tussen werknemers en werkgevers waarbij werkgerelateerde stress in het geding is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in