Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel websites en mailservers kwetsbaar voor https-lek

De kwetsbaarheid, genaamd Logjam, kwam aan het licht bij onderzoek van onder meer de University of Michigan. J. Alex Halderman, een van de wetenschappers, schat in dat 8,4 procent van de miljoen meest bezochte websites kwetsbaar zijn en een nog hoger percentage van de mailservers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Aanvallers kunnen code invoegen in een conversatie waardoor de encryptie terugvalt naar een eenvoudig te kraken 512-bits versleuteling. Daarvoor is het wel nodig dat een van de servers het populaire Diffie-Hellman key exchange protocol gebruikt. Dit maakt het mogelijk dat twee partijen met elkaar over een onbeveiligde verbinding onderhandelen over een geheime encryptiesleutel terwijl ze nooit eerder contact hebben gehad.

Opsporingsdiensten zorgen nu voor grote ellende

De kwetsbaarheid is ingebouwd in de jaren 90 nadat onder de regering Clinton, de Amerikaanse overheid had geëist dat opsporingsdiensten als de FBI te allen tijde toegang konden krijgen tot versleutelde conversaties.

Het is extra wrang dat juist de achilleshiel in de Diffie-Hellman Exchange zit, die juist werd ontworpen om een extra bescherming aan te leggen op https-verbindingen, signaleert Ars Technica. Het protocol maakt het mogelijk tijdens een verbinding verschillende keren over nieuwe encryptiesleutels te onderhandelen waardoor een aanvaller het moeilijker zou krijgen - na het eenmaal ontfutselen van een sleutel - de verbinding te blijven tappen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in