Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel meer aanmeldingen TU's voor informatica

Het aantal studenten informatica aan de TU’s is dit jaar fors gestegen. Dat is hoopgevend omdat er een schreeuwend tekort is aan informatici. De TU Eindhoven voert echter volgend collegejaar vrijwel zeker decentrale selectie in voor de studie informatica omdat ze niet genoeg middelen heeft om voor zoveel studenten de kwaliteit van de studie te kunnen garanderen.

In Delft zijn circa 450 studenten deze maand gestart met de bachelor Informatica; vorig jaar waren dat er nog 300. Het aantal aanmeldingen voor  de studie informatica aan de TU Eindhoven is gestegen van 320 in collegejaar 2016/2017 naar rond de 350 dit jaar, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de universiteiten. Definitieve cijfers van alle universiteiten worden op 1 oktober gepubliceerd.

Technische universiteiten meldden al eerder dat ze de enorme toestroom van bachelorstudenten niet goed aan kunnen, voornamelijk omdat ze er niet genoeg geld voor krijgen van de overheid.

Met ingang van het collegejaar 2018/2019 hanteert de TU Eindhoven voor de studie informatica vrijwel zeker een decentrale selectie. Dan worden nog 250 studenten toegelaten. “Wij zijn bang dat de kwaliteit van de opleiding anders in het geding komt. We hebben niet genoeg docenten om meer studenten aan te nemen. En er is een tekort aan ruimtes om in les te geven. Bovendien moeten we alles voorfinancieren en dat doen we ook, maar we zijn bang dat het business model in gevaar komt met een nog grotere groep studenten”, zegt dr.ir. M.L.P. van Lierop, onderwijsdirecteur Informatica bij de TU Eindhoven.  “We willen ook niet dat onze docenten alleen maar gaan lesgeven waardoor ze minder onderzoek kunnen doen.” Ze benadrukt dat het “met pijn in ons hart gebeurt. We zien heel goed dat er tekorten zijn en dat we hierin een maatschappelijke functie hebben. Maar als we zo doorgaan, gaat de kwaliteit van de opleiding omlaag."

De TU Eindhoven is nog wel in gesprek met de FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, waarin circa 2200 bedrijven zich hebben verenigd. Zij zitten te springen om informatici en zijn erg tegen de inperking van de instroom. “We zijn met de FME in gesprek. Ze willen graag helpen met capaciteit en faciliteiten. We willen ook graag samenwerken met hen, maar ik denk niet dat dit op tijd in werking gezet kan worden om te voorkomen dat we komende collegejaar een ‘cap’ moeten zetten op het aantal aanmeldingen.” Op 1 oktober moet de TU Eindhoven definitief beslissen of voor informatica een decentrale selectie wordt ingesteld. Hoe lang de decentrale selectie van toepassing blijft op deze studie, is nog niet duidelijk.

Hoewel daardoor volgend jaar 250 studenten zullen starten in plaats van 350 nu, hoopt Van Lierop dat er weinig verschil zal zijn in de instroom in het tweede jaar. “Ik verwacht dat door de selectie minder studenten zullen uitvallen. Nu stopt 30 procent van de eerstejaars met de studie.”

werven
werven

Ook op zoek naar IT'ers?

Op dit moment is al 1 op de 3 IT-vacatures moeilijk in te vullen, klagen werkgevers. En de verwachting is dat het tekort aan hoogopgeleide IT-professionals de komende tijd alleen nog maar verder zal toenemen. Ben jij ook ook op zoek naar nieuwe collega's of weet je dat de HR-afdeling overuren draait om geschikte kandidaten te vinden? Wijs ze dan op Scherpschutters: drie interactieve kennissessies die AG Connect dit najaar organiseert over het werven, behouden en om- en bijscholen van IT'ers. Kijk hier voor meer informatie.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in