Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel langer zonder stopcontact met Opera als browser

Opera belooft in versie 39 van zijn browser een drastische verbetering in het energiegebruik. Je laptop of smartphone kan daardoor bij continu intensief gebruik tientallen minuten langer zonder aansluiting op een stopcontact.
Opera battery saver dialoog

Opera testte de nieuwe versie, die nog niet helemaal af is, tegen de jongste versie van Chrome. De testapparaten waren forse jongens: een Lenovo X250 met Intel Core i7-5600U processor en 16 GB RAM en een Dell XPS 13, ook met 16GB RAM. Beide draaiden onder Windows 10. Daarop laadde het Opera-testteam 11 populaire websites ieder in een eigen tab, waaronder Youtube. Iedere tab werd 5 maal gescrold en daarna een minuut met rust gelaten.

Dat gebruik van de browser leidde tot aanmerkelijke verschillen. De laptops konden die routine met de nieuwe versie van Opera 2 uur en 56 minuten uitvoeren. Met Google Chrome gaf de accu er na 1 uur en 54 minuten al de brui aan. Een verschil van bijna 50 procent. Opera bereikt die besparing in energiegebruik door activiteiten in de niet-actieve tabs zoveel mogelijk te reduceren, de verversingsfrequentie te verlagen, niet-gebruikte plug-ins te pauzeren. Meer informatie is te vinden op Opera's blog.

Opera heeft de nieuwe versie niet getest tegen andere browsers. Maar omdat Chrome één van de beter presterende browsers is, valt te verwachten dat die testen een niet heel andere uitkomst hebben. Wat je daar in de dagelijkse praktijk van merkt, of beter hoeveel langer je op één volle accu kunt werken, staat natuurlijk nog te bezien.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in