Van XP naar Windows 7

19 april 2013

In het algemeen is het een minder gelukkige keuze om een generatie van een softwarepakket over te slaan. Microsoft had graag gezien dat gebruikers van Windows XP tijdig waren overgestapt naar Vista, om vervolgens even tijdig naar Windows 7 te gaan. En nu dus naar Windows 8. Maar de gebruikers dachten daar anders over. Een jaar voordat Microsoft de ondersteuning ervan definitief staakt – op 8 april 2014 – gebruikt nog een groot contingent van zijn klanten Windows XP. En dat zijn niet alleen consumenten. Naar schatting heeft 43 procent van de bedrijven nog XP in gebruik, een antiek systeem dat desalniettemin naar tevredenheid functioneert.

Microsoft zet alle zeilen bij om de overstap naar een nieuwere versie van Windows te entameren, zo niet te forceren. In de laatste categorie valt het uitbrengen van rapporten van marktonderzoekers zoals IDC en Gartner. Gartner-analisten Michael Silver en Stephen Kleynhans zien aankomen dat sommige bedrijven de fatale datum van 8 april 2014 niet zullen halen. Ze schatten dat na de deadline nog steeds 10 tot 15 procent van alle pc’s in bedrijven op Windows XP zal draaien. Nu werkt nog zo’n 40 procent van de zakelijk gebruikte pc’s onder Windows XP.

Grootschalige omzetting

Organisaties met honderden of zelfs duizenden werkplekken zullen best wat geld opzij moeten zetten voor het omschakelen van XP naar 7. De gemeente Den Haag is momenteel bezig met project Stork7, waarbij en passant ook de verouderde Office 2003-pakketten worden vervangen door Office 2010. De ambtenaren krijgen tevens een centrale basis met gegevensopslag, zodat ze overal hun werk kunnen doen. Den Haag doet dit, om het flexwerken te bevorderen. Niemand zal meer een eigen pc hebben, er wordt gebruik gemaakt van hardware die op een moment beschikbaar is.

Stork7 is begroot op 4 miljoen euro en ligt, zoals te lezen valt op het ICT Dashboard van de gemeente, achter op schema. In februari 2013 was ongeveer 30 procent van de werkplekken overgezet, waarvoor een bedrag van 1,7 miljoen euro is uitgegeven. Het staat er niet bij, maar volgens een schatting beschikt Den Haag over zo’n 7500 ambtenaren. De kosten per werkplek komen dus uit op zo’n 533 euro.

Dat bedrag bestaat uit arbeidsloon voor de mensen die de conversie moeten doen, aanschaf van de softwarelicenties en de kosten voor uitbreiding van de hardware. Windows XP kan draaien op een veel kleinere configuratie dan Windows 7. Vaak zal het werkgeheugen fors moeten worden uitgebreid, als Windows 7 op een bestaande XP-machine wordt gezet. Officieel kan dat op een machine met 1 Ghz-processor en 1 gigabyte geheugen, maar dat is wel een minimale configuratie, zegt werkplekbeheerder Hans van Gaalen van uitgeverij Sdu in Den Haag. “Wil je echt lekker met de pc’s werken, dan verdient het aanbeveling om extra RAM-banken bij te prikken. Ik raad aan om niet onder de 3 GB te gaan zitten.” De benodigde geheugenuitbreiding kost een paar tientjes, en bij afname van een grotere hoeveelheid daalt de prijs door kwantumkorting.

Om even bij de hardware te blijven: het kan ook nodig zijn om een grafische kaart met meer geheugen te kopen, om een pc onder Windows 7 te laten werken. De kaart moet in elk geval voldoen aan DirectX 9, kosten: ook een paar tientjes, iets meer als gekozen wordt voor een kaart compatibele met DirectX 10.

Het zou kunnen dat de processor van de pc te langzaam is om prettig met Windows 7 te kunnen werken, in dat geval is een upgrade van de processor aan te bevelen. Eventueel kan ook een grotere harde schijf nodig zijn, hoewel dat in de praktijk niet vaak zal voorkomen als de hardware geregeld is vervangen. Op systemen van hooguit vier jaar oud zit in de regel een harde schijf van een paar honderd gigabyte, en dat is voldoende voor het nieuwe besturingssysteem, zeker als er lokaal maar weinig bestanden zijn opgeslagen. Hier blijkt het belang van het gebruik van een netwerkschijf, waarmee de werknemers hun gegevens centraal opslaan op een server. Bij de migratie naar Windows 7 hoeft dan niet extra te worden gelet op hele reeksen persoonlijke bestanden.

Kosten van de software

Als de hardware sterk genoeg is gemaakt om het gewicht van Windows 7 te kunnen dragen, komen de softwarekosten in beeld. Los in de winkel kost Windows 7 Professional tussen de 200 en 270 euro, maar grote afnemers betalen minder. Zij kunnen meedoen aan het Volume Licentie Programma. Dit programma kent drie klassen te weten: tot 5 pc’s, van 5 tot 250 pc’s en meer dan 250 pc’s.

Iedere klasse heeft een eigen staffelkorting, er zijn verschillende vormen van koop en huur/koop. De prijzen verschillen per contract, klant, klant-type en grootte. Wie een indicatie wil hebben van de kosten kan terecht op www.microsoft.nl/licenties. Het is bijvoorbeeld mogelijk gespreid te betalen, zodat de kosten niet meteen aan het begin van de migratie betaald hoeven worden, maar min of meer gelijke tred houden met de voortgang van het project.

Bij een overgang naar een nieuw besturingssysteem kunnen ook de toepassingen worden vernieuwd. Hoeveel dat gaat kosten is afhankelijk van het soort applicatie. Het kan gaan om standaard suites zoals Office, maar gebruikers kunnen ook specifieke software op hun pc hebben staan. Voor de overstap moet wel worden onderzocht of die applicaties in de nieuwe omgeving kunnen werken.

Aan de slag

Als de hele inventarisatie is gemaakt, komt het echte migratiewerk aan bod. Van Gaalen: “Maak een image van de nieuwe omgeving, inclusief de applicaties, drivers en standaard componenten. Dat kost je ongeveer een dag, maar dan is er ook een solide basis waarmee de pc’s van de nieuwe omgeving kunnen worden voorzien. Bij een langlopend project is het zinvol om elke maand een nieuw image te maken, want anders krijgen de gebruikers een Windows-versie van maanden oud. Zo’n oude versie wordt meteen voorzien van alle nodige updates en dat kan een langdurig proces zijn.”

Na het leggen van het fundament (Windows 7, Office 2010 en andere door veel mensen gebruikte applicaties) wordt het tijd om de pc’s te voorzien van de persoonlijke onderdelen. Specifieke grafische programma’s, bijvoorbeeld, of drivers voor een apparaat dat maar op één plek wordt gebruikt. Dat kan een barcodelezer zijn of een scanner. Hier zit soms wel een addertje onder het gras, want voor sommige hardware die het onder XP prima deed is geen driver beschikbaar voor Windows 7. Flatbedscanners van HP zijn een berucht voorbeeld, het enige alternatief is de aanschaf van een nieuwe scanner die het wel doet onder Windows 7.

Het kost veel tijd

Dat de migratie naar Windows 7 veel tijd kost, blijkt uit de ervaringen van vliegmaatschappij EasyJet, die zo’n 2500 pc’s in de organisatie heeft staan. De eerste voorbereidingen voor de migratie werden getroffen in 2010 en het project loopt nu nog. De gemeente Den Haag startte zijn project Stork7 op 1 juli 2011 en er wordt nog steeds hard gewerkt om alles op tijd voor elkaar te krijgen.

Gartner adviseert bedrijven om nog dit jaar te investeren om zoveel mogelijk XP-systemen te migreren naar een wel ondersteunde versie. Er hoeft dan geen geld verspild te worden aan de dure customer support die Microsoft in rekening brengt aan klanten die na 8 april 2014 de broodnodige beveiligingsupdates willen ontvangen.

Tijdens de migratie zal het technische team ook een boekhouding moeten bijhouden van de licenties die ze de gebruikers hebben gegeven. Dat aantal moeten ze aan het eind van het traject melden aan de leverancier(s). Een overgang naar een nieuw OS is wel een mooi tijdstip om te onderzoeken in hoeverre er van de applicaties gebruik wordt gemaakt. Heeft een bedrijf een hele Office-suite in gebruik, maar zit er nooit iemand in de Access database, dan kan die uit de licentieovereenkomst worden verwijderd. In de nieuwe omgeving hebben de gebruikers de database niet meer, maar dat zal niemand opvallen.

Minimale hardware-eisen

Tips uit de praktijk

 • Check de hardware en aanwezige software om te zien of een overstap naar Windows 7 eventueel problemen oplevert. Kijk op http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=20.
 • Maak een lijstje met alle applicaties waar beslist een nieuwe versie van moet worden aangeschaft. Niet alleen aan de clientkant maar ook op de servers.
 • Ga geen bestanden handmatig inlezen met een dvd, maar maak gebruik van een Remote Image Server (RIS). Microsoft verstrekt de code van Windows 7 ook niet meer op dvd, maar als downloadfile.
 • Zorg ervoor dat een image niet te oud is (maximaal 1 maand), anders is het OS tijden bezig met het binnenhalen van de updates.
 • Als gebruikers veel eigen instellingen hebben (eigen woordenlijsten in Word of een hele reeks macro’s voor Excel) overweeg dan het gebruik van migratietools. Daarmee worden al die specifieke zaken overgeheveld naar de Windows 7-omgeving.
 • Bewaar de oude pc gedurende enige tijd, zodat de gebruiker nog geholpen kan worden als hij een bepaald programma of lokaal bestand kwijt is.
 • Overschrijven van Windows XP door Windows 7 is geen goed idee, de twee OS’en zijn daarvoor te verschillend. De route XP overschrijven door Vista en dat weer overschrijven door Windows 7 kan wel, maar er blijft dan zeer veel restcode over.
 • De onderhoudskosten voor pc’s met Windows XP zijn een factor 5 hoger dan wanneer de hardware onder Windows 7 wordt gebruikt. Om hoeveel geld het gaat kan worden uitgerekend door een tool die Microsoft in samenwerking met IDC op het web heeft gezet.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!