Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vader van informatica' op Brits bankbiljet

Op een nieuw Brits bankbiljet komt het gezicht van Alan Turing te staan, de grondlegger van de informatica en kunstmatige intelligentie. De beeltenis komt op het biljet van 50 pond, dat eind 2021 in roulatie moet komen. Turing wist tijdens de Tweede Wereldoorlog de gecodeerde berichten van nazi-Duitsland te kraken. Volgens sommige schattingen was de oorlog daardoor jaren eerder afgelopen en werden miljoenen mensenlevens gespaard.
© Howard Lake
Howard Lake

Turing kwam na de oorlog in opspraak. Hij was homoseksueel, wat toen streng verboden was. In 1952 werd hij daarvoor veroordeeld. Hij werd chemisch gecastreerd omdat dat een einde zou maken aan zijn geaardheid. Hij werd impotent en kreeg borsten. Bovendien mocht hij niet meer voor de Britse geheime dienst werken. Twee jaar later stierf hij aan cyanidevergiftiging. Volgens een officieel onderzoek had hij zelfmoord gepleegd. In 2009 bood de Britse regering Turing postuum excuses aan. In 2014 kreeg hij gratie van koningin Elizabeth.

11 andere kandidaten

De Bank of England, de Britse centrale bank, heeft de keuze voor Turing maandag bekendgemaakt. Op het biljet staat ook een uitspraak van Turing: "Dit is slechts een voorproefje van wat gaat komen en slechts de schaduw van wat er zal zijn."

Elf andere Britten waren ook kandidaat voor de beeltenis. Onder hen waren Charles Babbage, die in 1822 de eerste computer bouwde, en Ada Lovelace, die in 1843 het eerste 'computerprogramma' schreef. Ook Rosalind Franklin, die DNA ontdekte, en natuurkundige Stephen Hawking waren in beeld.


 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in