Universiteiten beproeven LTE samen met KPN

28 oktober 2011

Universiteiten merken maar al te goed dat steeds meer studenten met draagbare apparaten, zoals laptops en tablets, het universiteitsnetwerk benutten. Tot voor enkele jaren geleden was dat geen enkel probleem, maar wifi kan de toegenomen vraag eigenlijk niet echt opvangen omdat de snelheden minder hoog zijn (tot maximaal 100 Mbps). In de gebouwen moet continu capaciteit worden uitgebreid en verplaatst. De kennisinstellingen werken hier naar eigen zeggen met man en macht aan. Tekort aan gekwalificeerd personeel en – door bezuinigingen – beperkte middelen voor het inhuren van kennis van buiten houdt de voortgang tegen. Buiten de gebouwen is er veelal weinig dekking van mobiele (3G/UMTS) netwerken en breedband toegang is zeker niet aanwezig.

Deze factoren leggen een enorme rem op innovatie voor onderwijs en onderzoek, stelt SURFnet, de organisatie die verantwoordelijk is voor data-uitwisseling tussen diverse onderwijs- en onderzoeksinstellingen. “Mobiliteit is geweldig, maar zet ons qua connectiviteit en betrouwbaarheid een grote stap terug in de tijd.” Voor het nieuwe werken en leren is een onbeperkte en hoogwaardige toegang tot het internet van groot belang.

Gezamenlijk onderzoek

KPN en SURFnet hebben daarom een overeenkomst gesloten voor gezamenlijk onderzoek naar betere integratie van mobiele netwerken op internet. Nog voor het einde van dit jaar wordt een eerste pilot opgezet waarbij de mobiele breedbandinfrastructuur van KPN op basis van de eduroam-authenticatie (eduroam biedt studenten toegang tot verschillende universiteitsnetwerken in binnen- en buitenland) zo naadloos mogelijk wordt gekoppeld aan de netwerkinfrastructuur van SURFnet en aan de wifinetwerken van de universiteiten die in het onderzoek meedoen.

Vooral met het nieuwe LTE-netwerk, met zijn veel hogere snelheden en kortere aanmeldtijden, zal daarbij een flinke sprong voorwaarts kunnen worden gemaakt. Het idee is dat studenten veilig en vertrouwd, dat wil zeggen zonder verstoringen, vrijelijk in beide domeinen (vast en mobiel) kunnen bewegen.

De pilot zal de eerste 4G-test zijn in een grootschalige productieomgeving en wereldwijd de eerste waarin een zo naadloos mogelijke integratie tussen wifi en mobiel wordt nagestreefd.

Tegelijkertijd wil SURFnet de mogelijkheid aangrijpen om IPv6 versneld in te voeren. Het SURFnet-netwerk ondersteunt IPv6 al sinds 2001, maar veel instellingen en bedrijven zijn nog niet zo ver. Inmiddels wordt de overgang naar IPv6 urgent, aangezien de huidige IPv4-adressen bijna op zijn. SURFnet zal daarom een reeks IPv4-adressen aan KPN overdragen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!