Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgekotst, maar hij is terug: Léo Apotheker

Naast de bestuursfunctie bij Unit4 is Léo Apotheker nu bestuursvoorzitter bij KMD, een Deens IT-bedrijf. Maar er zitten nog meer contracten in de pijplijn, zegt Apotheker in een interview met The Financial Times. Apotheker kreeg tientallen miljoenen mee bij zijn ontslag bij HP. Ook bij zijn gedwongen vertrek bij SAP in 2010 bleef hij niet onbemiddeld achter.
Léo Apotheker
© HP
HP

Hij heeft nu plannen om zijn kennis, ervaring en kapitaal in te zetten als een onverwachte redder van de Europese tech-industrie, zo beschrijft de Britse zakenkrant zijn ambities.

Hij zegt aanhanger te zijn van een nieuwe trend onder investeerders. Was het voorheen vooral zaak met financial engineering meer waarde in een bedrijf te creëren, nu is het uitgangspunt dat snelle groei van een bedrijf, dat fit is en hoge marges weet te creëren, vanzelf meer waarde oplevert.
Hij concentreert zich daarom op volwassen bedrijven die zijn gestopt met groeien. Daarmee vaart hij een duidelijk andere koers dan de investeerders in Silicon Valley die juist op zoek zijn naar enthousiaste startersbedrijven of goedlopende tech-giganten.

Genoeg ruimte voor doorstarters

Hij ziet een duidelijk gemis bij Europese tech-bedrijven. "Er is voldoende kapitaal om te starten, maar er is te weinig geld om de bedrijven te tillen naar het niveau waar ze zouden moeten zijn. Niet elk bedrijf kan een multimiljardenonderneming zijn, maar er is voldoende ruimte en er zijn kansen genoeg voor deze bedrijven om significant groter te groeien."

Léo Apotheker verdween van het toneel nadat hij met pek en veren was weggestuurd als CEO van HP in 2011. Na slechts een jaar aan het roer en nog maar net begonnen aan een grote reorganisatie van het concern werd duidelijk dat het bedrijf de strategie van de voormalig topman van SAP niet zag zitten. De resultaten van het bedrijf zakten in dat jaar fors. Echter, de overnameprijs van Autonomy (10,3 miljard dollar), dat HP een belangrijke zet in de richting van toonaangevende software-ontwikkelaar moest geven, vormde het belangrijkste struikelblok. Apotheker stelde toen al voor de hardwaredivisie af te stoten omdat deze te geringe marges opleverde.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in