Innovatie & Strategie

Juridische zaken
San Francisco

Uber vlucht uit San Francisco

Uber heeft zijn vloot met zelfrijdende taxi’s uit San Francisco weggehaald en verplaatst naar Arizona.

Officiële taxi San Francisco © CC-BY 2.0,  www.bluewaikiki.com
28 december 2016

Uber heeft zijn vloot met zelfrijdende taxi’s uit San Francisco weggehaald en verplaatst naar Arizona.

Uber heeft zijn zelfrijdende taxi’s na diverse conflicten met de stad San Francisco per truck afgevoerd uit de stad in Silicon Valley.

De California Department of Motor Vehicles verbood ritten van de zelfrijdende taxi’s vorige week, enkele dagen nadat ze officieel op de weg kwamen.

Uber zoekt zijn heil nu in de staat Arizona. Gouverneur Doug Ducey heeft zijn steun aan de zelfrijdende taxi toegezegd. Volgens het bedrijf is de regelgeving daar veel gunstiger voor Uber.

Zonder vergunning

San Francisco had eerder toestemming aan zestien zelfrijdende Uber-auto’s gegeven. Die hebben een taxivergunning nodig. Uber stelt echter dat Uber-auto’s niet onder de nieuwe regels voor zelfrijdende auto’s in San Francisco hoeven te vallen en geen taxivergunning nodig hebben. Dit omdat er in de zelfrijdende auto’s altijd een taxichauffeur zit die te allen tijde kan ingrijpen. Volgens Uber werkt het niet anders dan de Tesla, dat met zijn Autopilot eveneens aan zelfrijdende auto’s werkt.

Waarschuwing om in te grijpen

De officier van justitie van San Francisco heeft Uber vorige week gewaarschuwd in te grijpen als het concern geen vergunning zou aanvragen. De stad eist dat bedrijven die zelfrijdende auto’s produceren zich laten registreren, iets wat Alphabet (Google), GM, Baidu, Nissan en Mercedes-Benz wel hebben gedaan.

Uber tart volgens San Francisco al veel langer arbeidsregels en taxivoorschriften.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.