Beheer

IT beheer
Uber

Uber frustreerde op afstand Nederlandse controles

Uber blokkeerde vanuit het Amerikaanse hoofdkantoor data in Nederland voor inspecteurs

Uber © Flikr - CC By 2.0 Mark Warner
12 januari 2018

Uber blokkeerde vanuit het Amerikaanse hoofdkantoor data in Nederland voor inspecteurs

Het online taxibedrijf ontwikkelde speciale software waarmee het op afstand sporen van illegale activiteiten kon verbergen.

De software werd niet alleen bij twee bezoeken van de Inspectie Leefomgeving en Transport ingezet, maar ook bij tenminste 20 andere controles, onder andere in de Uber-vestiging in het Canadese Montreal. Uber-werknemers zijn verplicht snel uit te loggen en een telefoonnummer in de VS te bellen, wanneer de inspecteurs zich aandienen. Daar werd vervolgens de zogeheten Ripley-software geactiveerd die de wachtwoorden van de werknemers wijzigden, zodat zij niet opnieuw konden inloggen. De software kon data op smartphones, laptops en desktops van werknemers onbereikbaar maken.

Wachtwoorden gewist

In de Amsterdamse vestiging leidde dat in 2015 tot de arrestatie van een 36-jarige werknemer die medewerking aan het onderzoek weigerde, meldt de Volkskrant. Hij kon ook niet anders want zijn toegang was geblokkeerd. De inspecteurs waren destijds op zoek naar bewijzen rond de door de rechter verboden UberPop-dienstverlening. Uber is bij meer gelegenheden beschuldigd van het overtreden van rechten van werknemers en lokale taxiwetgeving.

Uber ontkent het bestaan van Ripley niet. De software zou echter zijn bedoeld voor het beschermen van de privacygevoelige gegevens van klanten Volgens Bloomberg zou Uber Ripley tot eind 2016 met regelmaat hebben gebruikt.

Uber raakte eerder in opspraak door de inzet van software gericht op het frustreren van de rechtsgang. Zo konden bestuurders van UberPop gebruik maken van Greyball, software die bij een politiecontrole de agent een nepversie van de Uber-app toonde.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.