Overslaan en naar de inhoud gaan

Twijfel over XBRL-gereedheid accountants

De waarschuwing is afkomstig van directeur Wilko Stronks, van het boekhoud-portal Reeleezee. Hoewel Stronks met zijn kritiek op de makers van boekhoudpakketen impliciet de loftrompet tuit over zijn eigen bedrijf, weerspreekt Reeleezee dat de waarschuwing door commerciële motieven zou zijn ingegeven.
Business
Shutterstock
Shutterstock

“We zijn zeker niet de enigen die XBRL volledig ondersteunen. Ik schat dat er wel een stuk of tien pakketleveranciers zijn die dat ook doen. We willen slechts aandacht vragen voor het probleem dat heel wat accountantskantoren het straks niet op orde hebben”, verduidelijkt Stronks business development manager Erich Schoeckel desgevraagd.

Schoeckel wijst er in dit verband ook op dat een accountantskantoor er niet mee klaar is om even de juiste software te installeren als die eenmaal op het laatste moment beschikbaar komt: “Omdat de papieren aangifte niet meer mogelijk zal zijn, is het voor accountants zaak om ook het bedrijfsprocessen en informatiestromen verder te digitaliseren en de vereiste certificaten te regelen ten behoeve van online identificatie en ondertekening. Dat vergt afstemming met klanten en dus tijd.”

Verplicht voor aangiftes 2013

Het gebruik van XBRL voor aangifte van inkomsten- en vennootschapsbelasting wordt verplicht vanaf het fiscale jaar 2012, wat dus al vanaf volgend jaar speelt. Volgens Stronk hebben de accountants- en boekhoudkantoren zich tot dusverre veel te afwachtend opgesteld: "Ze hadden kunnen verwachten dat na de digitalisering van gegevens ook naar uniformiteit in de aanlevering van deze gegevens zou worden gekeken. (..) Accountants komen er nu achter dat de huidige software ontoereikend is. Om de software zo aan te passen dat accountants volledig kunnen werken met XBRL zijn busladingen programmeurs nodig”.

Stronk raadt de accountants aan als groep intensief samen te werken met de softwareleveranciers: “Ieder voor zich het wiel laten uitvinden is door de tijdsdruk geen optie”.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants laat desgevraagd weten de vermaningen van Reeleezee nogal dik aangezet te vinden: "Dit heeft betrekking op de aangiften IB en vpb en betreft 8 softwareleveranciers, die een-op-een door Logius worden begeleid. De eerste testen vinden al plaats. De accountant moet alleen zorgen tijdig een certificaat te hebben. De NBA heeft daarvoor op de komende Algemene Ledenvergadering (28 juni) ook een mogelijkheid geregeld. Vervolgens moet de accountant begin 2013 een nieuwe versie van de software installeren."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in