Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer tilt informatiebeveiliging naar hoger plan

De Tweede Kamer neemt de beveiliging van haar informatie zeer serieus. Met het oog daarop zijn diverse beveiligingsmaatregelen genomen.
Kamerzetels
© CC BY-SA 2
CC BY-SA 2

Dat laat Marjolijn van Goethem, woordvoerder van Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) in een reactie weten aan AG Connect. Vanochtend stond in diverse dagbladen dat Arib gisteren in een debat over de Tweede Kamer zich had laten ontvallen dat er in het vervolg gebruik zou worden gemaakt van ethische hackers om gegevens beter te beschermen. Dat blijkt echter al langer het geval te zijn.

“Het is al enige jaren staand beleid om deze jaarlijks te toetsen via zogenaamde penetratietesten, waarbij ‘ethical hackers’ van een tweetal op dit gebied gerenommeerde externe securitybedrijven op allerlei manieren proberen om kwetsbaarheden binnen de digitale informatiesystemen bloot te leggen. Hun bevindingen vormen weer aanleiding om de beveiligingsmaatregelen waar nodig aan te passen”, aldus de woordvoerder van de Tweede Kamervoorzitter.

Daarnaast heeft de Tweede Kamer een information security officer in dienst die zelf ook frequent dit soort testen uitvoert. Tot slot worden de digitale informatiesystemen van de Tweede Kamer “24/7 gemonitord om mogelijke aanvalspogingen tegen te gaan en zo nodig op te sporen”.

Hack op sociale media

Arib reageerde met de aankondiging op de berichtgeving aan het begin van dit jaar over het hacken van Kamerleden. Journalisten van RTL Nieuws slaagde er naar eigen zeggen 'eenvoudig' in om de social media-accounts (twitter, Facebook en Linkedin) van enkele politici binnen te komen. De inloggevens bleken op internet te vinden te zijn, dankzij verschillende datalekken. De journalisten wisten onder andere het Twitteraccount van SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij binnen te dringen.

De Kamervoorzitter liet destijds weten dat ze het heel erg vervelend vindt dat er blijkbaar zo gemakkelijk kan worden ingebroken op de accounts van politici.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in