Overslaan en naar de inhoud gaan

Tussenbalans: welke IT-toppers zien we terug in de Tweede Kamer?

Het merendeel van de stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen is geteld. Partijen hebben in grote lijnen duidelijkheid over het aantal zetels. Hoe staan de door AG Connect aangewezen ‘IT-politici’ er op de ochtend na de verkiezingsavond er voor?
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

D66-kandidaat Lisa Ginneken zal dik tevreden zijn met de uitslag. Haar partij komt waarschijnlijk uit op 24 zetels, meer dan genoeg om in de Kamer terecht te komen. Nummer 28 Hind Dekker-Abdulaziz mocht aan het begin van de avond ook hopen, omdat de prognose een tijd lang op 27 zetels stond. Op basis van voorkeursstemmen zou ze ook nu nog een kans kunnen maken. Oud-Kamerlid Kees Verhoeven noemde de beide kandidaten eerder ‘techtoppers’.

@LisaGinneken Ik denk wel dat het veilig is om te zeggen: gefeliciteerd met je nieuwe baan! Wat goed dat er weer een digitale kanjer in de Kamer komt! ??? — Paul Breitbarth (@EuroPaulB) March 17, 2021

Ook voor Ingrid Michon, de nummer 20 van de VVD, ziet het er goed uit. Haar partij is met 35 zetels zoals vooraf door velen verwacht de grootste. Michon werkte jarenlang op diverse functies binnen de ministeries en specialiseerde zich onder meer korte tijd in cybersecurity en onderwijs.

Chris van Dam moet afwachten

Bij de andere regeringspartij CDA verliep de avond iets minder gunstig. De partij ziet zichzelf voorlopig gereduceerd worden tot vijftien zetels. Raymond Knops (5), Mona Keijzer (7) en Harry van der Molen (9) hoeven zich vanwege hun hoge positie echter weinig zorgen te maken. Het is vooral de vraag of het CDA opnieuw mee gaat doen in de regering en wie er een bewindspost krijgt in de nieuwe samenstelling. Voor Chris van Dam, de nummer 47 op de CDA-lijst, wordt het spannend of er genoeg voorkeursstemmen zijn binnengehaald. Op 26 maart worden deze bekendgemaakt

Ook Lammert van Raan, de nummer 5 van de Partij voor de Dieren, zien we vrijwel zeker wél terug in de Tweede Kamer. De PvdD steeg naar zes zetels. Van Raan werd door zijn partij eerder al aangewezen als de ‘IT-specialist’. De PvdD kan Van Raan goed gebruiken. De partij heeft een forse ‘digitale agenda’ voor de komende jaren.

Moeilijk verhaal voor Harijgens

De kans dat Andrew Harijgens van GroenLinks in de Tweede Kamer komt is niet groot. Zijn partij lijkt uit te komen op zo’n zeven zetels. Daarmee lijkt het voor Harijgens een moeilijk verhaal te worden. De enige weg voor de voormalig productmanager bij Centric is om via voorkeursstemmen alsnog in de Tweede Kamer te belanden. Ook Eppo Bruins van ChristenUnie lijkt buiten de boot te vallen. De nummer 7 ziet zijn partij uitkomen op vijf zetels, waarmee er geen plekje voor hem weggelegd lijkt. Tegenover AG Connect gaf een woordvoerder aan dat Bruins zich na de verkiezingen zou richten op IT-onderwerpen binnen de partij. 

Bij de SP stonden geen kandidaten met een duidelijke IT-achtergrond hoog op de lijst. Voor nummer 16 Hans Boerwinkel, die een achtergrond heeft in de ICT-wereld, en nummer 17 Fenna Feenstra, die informatica studeerde en als docent data-science bij de Hanzehogeschool werkt, lijkt het onwaarschijnlijk dat ze in de Tweede Kamer komen. De partij stevent af op negen zetels.

Kandidaten te laag op de lijst

Andere door AG Connect aangetroffen kandidaten met IT-kennis waaronder VVD'er Henk Mathijsse, FvD'er Yannick Chevalier en SGP'ers  Leendert de Knegt en Arnold Versteeg, komen vrijwel zeker allemaal niet in de Tweede Kamer terecht. Door hun positie op de kandidatenlijsten leek dat scenario bij voorbaat al weinig kansrijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in