Overslaan en naar de inhoud gaan

TU Delft weer beste Nederlandse universiteit

Dat blijkt uit de gisterenavond gepubliceerde World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Vorig jaar eindigden eveneens vijf Nederlandse universiteiten in de top100. Ondanks dat geen enkele Nederlandse universiteit de top50 haalde, is minister Jet Bussemaker van Onderwijs blij met het resultaat. “Het is een bevestiging van wat we eigenlijk al weten: de Nederlandse universiteiten hebben gewoon een uitstekende reputatie.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Nederland staat met evenveel universiteiten in de top 100 als Duitsland. Alleen de VS, het Verenigde Koninkrijk en Australië doen het beter.”

Informatica-aanbieders doen het goed

De TU Delft scoort van de Nederlandse universiteiten net als vorig jaar het hoogst en staat op plek 51. Aan deze universiteit kun je onder meer de bacheloropleiding Technische Informatica volgen en de aansluitende masters Computer Engineering, Computer Science en Embedded Systems.

Ook op de op een na beste Nederlandse universiteit kan je Informatica studeren: de Universiteit van Leiden eindigde op de 65e plaats. Vorig jaar stond de Universiteit van Leiden nog op de 87e plek. De Universiteit van Amsterdam – waar onder meer de studies Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie worden aangeboden – moet het doen met plek 81, tien plekken lager dan een jaar eerder. Verder staan ook de universiteiten van Utrecht (89) en Wageningen (100) in de lijst. Laatstgenoemde universiteit heeft de studie Bioinformatica in het lespakket, in Utrecht zijn er verschillende ICT-studies te volgen.

Olie op het vuur

De lijst is samengesteld op basis van onderzoek onder bijna zeventienduizend academici wereldwijd. De Amerikaanse Harvard University voert de lijst net als vorig jaar aan. De lijst wordt verder met 43 noteringen gedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten. De hoofdredacteur van het THE-magazine, Phil Baty, stelt dat Nederland zich zou moeten afvragen of het niet beter is om slechts enkele universiteiten extra prioriteit te geven, zodat die zich mengen in de absolute wereldtop. Volgens hem zijn de noteringen op de ranglijst olie op het vuur van die discussie. Al benadrukt hij dat Nederland ‘veel kracht in de breedte’ heeft. Minister Bussemaker vindt dat er meer specialisatie moet komen. Mede daarom heeft zij vorig jaar afspraken gemaakt over scherpere profilering met hogescholen en universiteiten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in