Trustworks gelauwerd in Davos

3 februari 2000

Het Amsterdamse bedrijf Trustworks is op het World Economic Forum in Davos tot zijn eigen verrassing uitverkoren als een van de vijftig ’technologie-pioniers’ van de wereld.
Het nog vrij onbekende bedrijf ontwikkelt en levert software voor het beveiligen van gegevens die over bedrijfs- of openbare netwerken worden verstuurd. Groeisnelheid en innovatiekracht zijn doorslaggevend geweest bij het selecteren van de vijftig bedrijven. Adviesgigant Deloitte Touche Tohmatsu heeft een grote rol gespeeld bij de keuze.
„Zeker ben ik verrast”, zegt topman en oprichter Alexander Galitsky van Trustworks. „Het is een ongebruikelijke award die voor het eerst is toegekend.” Galitsky bevestigt niet op basis van groei geselecteerd te kunnen zijn, want het bedrijf is pas half 1998 begonnen en verkeert eigenlijk nog in de startfase. „We zijn gekozen vanwege onze op de toekomst gerichte Internet-beveiligingsstructuur”, meent hij.
Galitsky probeert het unieke karakter van zijn software te illustreren door deze te vergelijken met een immuunsysteem dat door een centraal zenuwstelsel wordt geregeld. „Je moet ieder systeem in het netwerk beveiligen, maar anderzijds weet je niet hoe je dat in de toekomst moet aanpakken.” Je moet dus software hebben die snel voor nieuwe vormen van beveiliging op ieder systeem kan zorgen en waarmee een beveiligingsbeleid kan worden vormgegeven, zegt Galitsky.
Trustworks heeft ongeveer 100 medewerkers, waarvan er 75 in Moskou werken. Een echt Nederlands bedrijf is het dus niet te noemen. De oorsprong ligt bij het Moskouse bedrijf Elvis+, waarvan de technologie door Sun Microsystems goed genoeg werd bevonden om er geld in te steken. Amsterdam is volgens Galitsky als hoofdzetel gekozen vanwege de taal en het multinationale karakter van de stad. Het bedrijf is nu hoofdzakelijk bezig met een aantal pilot-projecten bij onder andere banken, zoals Barclays en Zurich. Over een jaar of anderhalf moet de verkoop echt op gang zijn gekomen.
Onder de overige 49 gelauwerden bevinden zich niet de minste bedrijven.
Ariba, Citrix, Handspring, Inktomi, Lernout & Hauspie, Priceline.com, Red Hat, Siebel en Symbian staan op de lijst, evenals de grote Indiase IT-bedrijven Infosys, Satyam en Wipro. Precies de helft van de bedrijven komt uit de Verenigde Staten. Opvallend is ook de aanwezigheid van Inforay, het van oorsprong Nederlandse bedrijf dat nu in de VS is gevestigd en dus als Amerikaans bedrijf is aangemerkt. Inforay levert een ’business data portal’ voor het efficiënter gebruiken van de gegevens waarover een bedrijf beschikt.
Van de vijftig bedrijven zijn er 46 actief op ICT-terrein; de andere vier wijden zich aan genetica en farmaceutica.

Automatisering Gids • fbl • 04-02-’00
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!