Trio bundelt onderzoek naar harde schijven

19 augustus 2010
Hitachi, Seagate en Western Digital hebben de handen ineen geslagen. Gedrieën gaan ze een R&D-centrum opzetten waar onderzoek wordt gedaan naar harde schijven en de verbetering daarvan. De drie nemen zo impliciet stelling tegen Oracle, dat laat weten dat de harddisk zijn langste tijd wel gehad heeft.

Er zijn al investeringen ter waarde van enkele miljoenen dollars gedaan in het nieuwe centrum. De drie initiatiefnemers hopen, dat alle andere makers van harde schijven en onderdelen daarvoor, zich bij de plannen zullen aansluiten. Het R&D-centrum zal als eerste een werkbare 'roadmap' voor de nabije toekomst opstellen, en vervolgens die planning concretiseren.

De samenwerking is inmiddels de Storage Technology Alliance gedoopt.  De samenwerking heeft veel weg van de onderzoeksverbanden die ook in de halfgeleidersector te vinden zijn. Het ontwerpen en bouwen van een nieuwe generatie halfgeleiders vergt zeer veel geld, wat door één bedrijf eigenlijk niet meer op te bregen is. Door gezamenlijk onderzoek te doen naar nieuwe technieken en dito materialen, worden de kosten verspreid over een aantal partijen. Op die manier zijn bijvoorbeeld chips van silicium-germanium (SiGe) en de koperen bedradingspatronen voor processoren tot stand gekomen.

Volgens de oprichters speelt bij de sector harde schijven een soortgelijk probleem. Ook daar kosten nieuwe ontwikkelingen zeer veel geld. Samenwerken bij het onderzoek kan gunstig uitpakken voor de deelnemers, die voor een relatief laag bedrag nieuwe technologie in huis krijgen. Daarna kunnen ze elkaar gaan beconcurreren met producten die op die technologie zijn gebaseerd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.