Overslaan en naar de inhoud gaan

Treurnis over schrappen Xserve door Apple

Eind vorige week kondigde Apple aan dat het de productie van de Xserve op korte termijn zal staken. Na 31 januari 2011 is dit type Apple-server daardoor niet meer leverbaar. De fabrikant publiceerde een 'Transition Guide' om de overgang naar andere producten te begeleiden.
Xserve server
© Apple
Apple

De maatregel lijkt in tegenspraak met recente pogingen van Apple om steviger voet aan de grond te krijgen in (grote) ondernemingen. Het bedrijf heeft nu 150 verkoopmedewerkers die zich exclusief richten op enterpriseklanten.

Na het uitfaseren van Xserve kunnen klanten die een server van Apple-makelij willen, alleen nog terecht bij een Mac Pro of een Mac Mini. Dat zijn volgens de critici geen bruikbare alternatieven voor enterpriseklanten, meldt CNet News. Ze passen niet in een serverrek, hebben geen ‘hot-swapple’ harddisks, geen dubbele stroomvoorziening of voorzieningen voor ‘lights off management’.

Veel onbegrip onder zakelijke klanten
CNet News citeert gebruikers die op het Apple Forum vol onbegrip reageren op het besluit om de Xserve te schrappen. Veel klachten gaan over het gebrek aan consistentie in de strategie van Apple voor zakelijke gebruikers en over het gebrek aan informatie op dit gebied. Sommigen gaan zelfs zo ver te opperen dat Apple virtualisatie van Mac OS X toestaat op hardware van derden. Er is een online-petitie opengesteld waarin Apple wordt verzocht zijn besluit te heroverwegen.

Nieuw model Mac Pro opgewassen tegen Xserve
Tegelijk heeft Apple met stille trom een nieuw model Mac Pro Server in het assortiment opgenomen. De machine heeft een quadcore Intel Xeon-processor van 2,8 GHz, die is op te waarderen naar maximaal 2 Xeons met 12 cores (codenaam Westmere) op een klokfrequentie van 2,93 Ghz. Het standaardgeheugen van 8 GB kan worden uitgebreid tot 32 GB. De Mac Pro Server heeft 2 harddisks van 1 terabyte elk, een ATI Radeon HD 5770 grafische kaart met 1 GB geheugen en kost 2899 euro. Er hoort een licentie op Snow Leopard Server bij voor een onbeperkt aantal client-pc’s.

Volgens Apple presteert de Mac Pro met de weelderigste uitrusting zelfs beter dan een Xserve. Dat is niet geheel onlogisch, want de Xserve is al meer dan een jaar niet meer opgewaardeerd naar de laatste stand der techniek.

Mac Mini nu de best verkochte Apple-server
Volgens Apple is de Mac Mini met Snow Leopard Server nu zijn populairste server. Het minieme kastje is geschikt voor kleine bedrijven en afdelingen tot 50 medewerkers. bedrijven zouden een enkele Xserve door een groepje Mac Mini’s kunnen vervangen, suggereert Apple. De goedkoopste Mac Mini kost in de serveruitvoering, met twee harddisks van elk 500 GB, in Nederland 999 euro.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in