Innovatie & Strategie

Analytics
hosting

Trend naar hosting van BI zet door

Hostin wel, de cloud (nog) niet. Dat is de trend in Business Intelligence.

© Pixabay
26 november 2015

 

Penetratie groeit

 

Sinds 2011 is het gebruik van BI-toepassingen fors toegenomen. Met name in de handel groeide het aantal vestigingen met BI fors. Ook de industrie, IT, telecom & nutsbedrijven en de bouw lieten een forse toename zien; in de bouw is het ­gebruik van BI nog steeds wel beneden gemiddeld.

 

Door de bank genomen vond de groei in gebruik van BI in de eerste jaren van dit decennium plaats. De penetratie hikt de laatste jaren tegen de 40 procent aan. Dit jaar meet Compute Profile zelfs een iets lagere penetratie dan vorig jaar; dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat dit jaar meer vestigingen bij het onderzoek betrokken zijn.

Meest op eigen computers

 

BI-toepassingen draaien het vaakst op computers die opgesteld staan in het eigen bedrijf, al dan niet op een nevenvestiging. Dat is bij twee derde van de BI-oplossingen het geval. Hosting raakt wel steeds meer in trek. Dit jaar meldt een derde van de vestigingen dat ze hun BI draaien op gehuurde computers in het rekencentrum van een externe dienstverlener. Vooral bij multinationals is dat een populaire constructie. Het gebruik van de cloud blijft beperkt tot een handjevol vestigingen.

 

Weinig ontwikkeling in marktaandelen

 

Onder de vestigingen die BI gebruiken, blijft SAP met voorsprong het meest populair. Vooral bij multinationals is SAP veelgebruikt. 55 procent van de ­BI-oplossingen daar is van SAP. Alleen in de publieke sector is het stuivertje wisselen. Daar schrijft IBM met zijn Cognos-pakket – vooral dankzij de Nederlandse gemeenten – 40 procent van de implementaties op zijn conto, tegen 27 procent voor SAP.

De marktverdeling komt nagenoeg overeen met de percentages die Computer Profile vorig jaar vaststelde. Opmerkelijk is dat naast de grote spelers nog een groot aantal aanbieders actief is: aanbieders die de 2 procent niet halen, zijn tezamen goed voor 10 procent marktaandeel.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!